Monikucha online

Placki ziemniaczane – lutowe wyzwanie Daring Cooks

Placki ziemniaczane, to jeden z wielu pomysłów Lisy i Audax na lutowe wyzwanie Daring Cooks. Do typowej masy ziemniaczanej dodałam kukurydzę, ugotowanego kurczaka i cukinie. Całość podałam na liściach rukoli z ostrym sosem pomidorowo-paprykowym.

wersja do druku

Placki ziemniaczane z kukurydzą

Składniki:

  • 350g kg ziemniaków, obranych i startych na tarce
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pierzu
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • 2 ugotowane piersi z kurczaka
  • ¼   szklanki kukurydzy
  • 1 cukinia, starte na tarce
  • 1 duża cebulka, drobno pokrojona

Przygotowanie:

Kukurydzę ugotuj w wodzie przez 15 minut. Odcedź i odłóż na bok.

Starte na tarce ziemniaki razem z cukinią zawiń w ręcznik i porządnie wyciśnij.

Piersi z kurczaka podrzyj widelcem na mniejsze kawałki.

Usmaż cebulę na patelni z łyżeczką oleju, na małym ogniu przez około 15 minut, aż zmięknie.

Odcedzone ziemniaki i cukinię przełóż do miski i wymieszaj z jajkiem, skrobią kukurydzianą, solą i pieprzem. Dodaj kukurydzę, kurczaka, słodką cebulkę i porządnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnie i dodaj około 2 łyżeczki oleju.

Polej na patelnie około połowy ciasta, rozpłaszcz delikatnie łyżką i zmniejsz ogień. Smaż około 8-10 minut po każdej stronie. Powtórz z drugim plackiem.

Ja z placków wycięłam z pomocą formy małe placki. Podałam z ostrym sosem pomidorowym.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

    

Reklamy

Luty 14, 2012 - Posted by | kurczak, o jedzeniu i piciu, The Daring Cooks, ziemniaki | ,

1 komentarz »

  1. Pyszna wersjja placków ziemniaczanych 🙂

    Komentarz - autor: Grażyna | Luty 14, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: