Monikucha online

Harissa

Ostra pasta harissa z czerwonej papryki i chili.

wersja do druku

Harissa

Składniki:

  • 3 pieczone papryki ze słoika
  • 6 suszonych papryczek chili
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 6 świeżych liści mięty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego

Przygotowanie:

Papryczki chili włóż do miseczki z zimną wodą i namaczaj przez 20 minut.

Rozgrzej patelnie i wrzuć nasiona kminu i kolendry, podgrzewaj je na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aż uwolnią aromaty.

Przełóż wszystkie składniki do blendera i wymieszaj, aż uzyskasz gęstą pastę.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

  

Reklamy

Luty 8, 2012 - Posted by | dressingi, dipy i sosy, o jedzeniu i piciu | ,

1 komentarz »

  1. Muszę w końcu się przemóc i zrobić taką domową harissę. Twoja wygląda obłędnie!

    Komentarz - autor: Yobada | Luty 8, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: