Monikucha online

Vermicelli z aromatycznym sosem i wołowiną

Makaron z aromatycznym sosem i wołowiną. Można jeść jako samodzielnie danie, ale również jako dodatek np. do ryżu, kaczki czy kapusty stir fry.

wersja do druku

Vermicelli z aromatycznym sosem i wołowiną

Składniki: (4 porcje)

  • 100g makaronu vermicell
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 3 łyżki dymki, drobno pokrojonej
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
  • 450g mielonej wołowiny
  • pokrojona dymka do ozdoby

Składniki sosu:

  • 450ml wywaru z kurczaka
  • 1 ½ łyżki sosu pasty sojowej (chili bean paste)
  • 1 łyżka sosu żółtej pasty sojowej (yellow bean paste)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rozgrzej bardzo mocno woka, aż się zacznie lekko dymić. Dodaj olej i kiedy nabierze temperatury, dodaj dymkę, czosnek i stir fry przez 15 sekund. Dodaj mięso i smaż je przez 8 minut, aż zmieni kolor. Po tym czasie, dodaj wszystkie składniki sosu, oprócz oleju sezamowego, dobrze wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.

Teraz dodaj makaron i olej sezamowy, dobrze wymieszaj i stir fry przez kolejne 5 minut, aż prawie cały odparuje.

Podaj w salaterkach, przyozdobione dymką.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

   

Luty 7, 2012 - Posted by | kuchnia hinduska, makaron, o jedzeniu i piciu, wołowinka | ,

1 komentarz »

  1. ach, oglądając, aż ślinka sama cieknie!
    jeju. ale apetyczna pasta.

    Komentarz - autor: karmel-itka | Luty 7, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: