Monikucha online

Brokuły stir fry z imbirem

Chrupiące brokuły z imbirem to doskonały dodatek do chińskich dań.

 Brokuły stir fry z imbirem

Składniki: (4 porcje)

  • 450g świeżych brokół
  • 1 ½ łyżka oleju arachidowego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4-5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Brokuły dokładnie płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, około 5cm. Blanszujemy brokuły w gorącej, osolonej wodzie przez 2 minuty i przekładamy do lodowatej wody.

Odcedzamy przez sito i osuszamy.

Rozgrzewamy wok, dodajemy olej. Kiedy olej nabierze odpowiedniej temperatury (zacznie się lekko dymić) dodajemy imbir, sól i pieprz. Mieszamy przez kilka sekund i dodajemy zblanszowane brokuły razem z wodą Dokładnie mieszamy, zmniejszamy lekko ogień i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy olej sezamowy i smażymy jeszcze 30 sekund. Gotowe 🙂

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  

Advertisements

Styczeń 31, 2012 - Posted by | brokuły, kuchnia hinduska, o jedzeniu i piciu | ,

1 komentarz »

  1. Aż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę 😉 Pozdrawiam!
    P.S. Mam nadzieję, że przepis ok, bo zaraz go sprawdzam w praktyce 😉

    Komentarz - autor: Przepisy niskokaloryczne | Styczeń 31, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: