Monikucha online

Zupa cebulowa z czosnkiem i tymiankiem

Kolejny, bardzo udany przepis autorstwa Jun Tanaki, z książki “ Simple to Sensational”. Zupa jest bardzo aromatyczna. Dodatek cebulowych bhaji urozmaica teksturę zupy i jest na pewno interesującą alternatywą dla wszechobecnego pieczywa lub popularnych grzanek. Poniższy przepis na bhaji różni się od tradycyjnych bhaji rodzajem wykorzystanej mąki. Tutaj mąkę zastępujemy skrobią kukurydzianą, która nadaję lekkości bhaji i nie zagęszcza tak mocno zupy.

Oczywiście ten przepis jak i każdy inny możemy zmodyfikować zgodnie z własnymi wymaganiami. Jak mamy ochotę na zupę czosnkową, zwiększamy ilość czosnku. Jak jesteśmy fanami cebuli, dodajemy więcej cebuli. Właśnie to lubię w gotowaniu najbardziej, eksperymenty!

Zupa cebulowa z czosnkiem i tymiankiem

wersja do druku

Składniki: (4 porcje)
  • 25g nie osolonego masła
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 litr wywaru z kurczaka
  • 50g crème fraîche

Cebulowe baji

Składniki:
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w listki
  • 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, drobno pokrojona
  • 1 cm świeżo startego imbiru
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 50g skrobi kukurydzianek
Przygotowanie:

W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodajemy ziemniaka, tymianek i wywar z kurczaka. Przykrywamy i ponownie gotujemy na małym ogniu 15 minut. Dodajemy crème fraîche i za pomocą ręcznego blendera miksujemy zupę na krem.

W misce łączymy pokrojoną, czerwoną cebulę, chili, imbir, kmin, curry, czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na 30 minut.

Dodajemy skrobię kukurydzianą i rękami dokładnie mieszamy z cebulowym  miksem. Formujemy kulki o średnicy 3cm.

W woku rozgrzewamy olej i smażymy bhaji około 4 minuty, aż zbrązowieją i będą chrupiące.

Podajemy razem z zupą zamiast pieczywa lub w zupie zamiast grzanek.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  

Styczeń 22, 2012 - Posted by | cebula, Jun Tanaka, o jedzeniu i piciu, zupy | ,

2 komentarzy »

  1. Wygląda oszałamiająco. Koniecznie będzie trzeba wypróbować!

    Komentarz - autor: monika | Styczeń 22, 2012 | Odpowiedz

  2. Cudowna zupa. Jedno z moich ulubionych połąćzeń smakowych:) Strzał w 10!:)

    Komentarz - autor: izka | Styczeń 22, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: