Monikucha online

Kruche ciasteczka z kminem

Przepis na kruche ciasteczka znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Desserts”. Spodobał mi się pomysł połączenia słodyczy z kminem i jeszcze bardziej spodobał mi się uzyskany rezultat. Lekkie, kruche, nie za słodkie ciasteczka, doskonałe do popołudniowej herbaty czy kawy.

 Kruche ciasteczka z kminem

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 60g cukru
  • 60g nieosolonego, miękkiego masła
  • 85g mąki chlebowej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki nasion kminu rzymskiego, lekko podpieczonego

Przygotowanie:

W misce ubijamy żółtka z cukrem, aż nabiorą kremowej, gęstej konsystencji. Stopniowo dodajemy masło.

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do jajek i masła razem z kminem. Wyrabiamy ciasto, które będzie dość miękkie, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 150°C.

Na posypanej lekko mąką blacie rozwałkowujemy ciasto do 3mm. Staramy się to zrobić szybko, bo ciasto powinno mieć niską temperaturę. Wycinamy ciasteczka i układamy je przygotowanej blaszce. Wycięte ciastka wkładamy do lodówki na 30 minut.

Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy ciasta widelcem i możemy dodatkowo posypać cukrem.

Pieczemy przez 12-15 minut.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

  

Reklamy

Styczeń 8, 2012 - Posted by | Gordon Ramsay, o jedzeniu i piciu, słodkości | , ,

6 Komentarzy »

  1. Nie lubię kminu, ale ciacha świetnie się prezentują ;))

    Komentarz - autor: Milena | Styczeń 8, 2012 | Odpowiedz

  2. Nie pomyślałbym o takim połączeniu. Ciekawy pomysł.

    Komentarz - autor: forum kulinarne | Styczeń 8, 2012 | Odpowiedz

  3. Ciekawa jestem efektu. Wyglądają kusząco:)

    Komentarz - autor: Tyna | Styczeń 8, 2012 | Odpowiedz

  4. Ciekawy pomysł, na pewno go wykorzystam, tym bardziej, że lubię Ramseya Gordona. Mała uwaga: czy najpierw nie powinno się ubić żółtek z cukrem, a potem dodać masło? Pozdrawiam!

    Komentarz - autor: Bożena | Styczeń 8, 2012 | Odpowiedz

  5. fajne te Twoje ciasteczka. nigdy jeszcze nie chrupałam z takim dodatkiem.

    Komentarz - autor: asieja | Styczeń 9, 2012 | Odpowiedz

  6. Bożena, oczywiscie, ze zoltka ucieramy z cukrem najpierw, dzieki:)

    Komentarz - autor: Monikucha | Styczeń 9, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: