Monikucha online

Krem z łupacza z jajkiem przepiórczym

Pierwsza zupa rybna, która nas zachwyciła. Przepis pochodzi z książki „ Simple to Sensational” autorstwa Jun`a Tanaka. Delikatny smak zupy  wzmacnia lekko kwaśna, zmiksowana z cytryną rukiew wodna. Interesującym dodatkiem są jajka przepiórcze, gotowane bez skorupki, które razem z kawałkami ryby wzbogacają  monotonną, kremową konsystencję. Jedząc zupę zastanawiamy się, czy to ryba polana kremowym sosem, czy doskonale delikatny krem z kawałkami rybi. Warte spróbowania! 

Krem z łupacza z jajkiem przepiórczym

 

Składniki: (4 porcje)
  • 500g wędzonego na zimno łupacza (można zastąpić dorszem)
  • 500ml chudego mleka
  • 1 liść laurowy
  • gałązka tymianku
  • 20g niesolonego masła
  • 1 por, drobni pokorjony
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 50ml whisky
  • 300ml wywaru z kurczaka
  • 80g kukurydzy
  • 100ml kremówki
  • sól, pieprz
  • sok z ½ cytryny
  • 100ml octu z białego wina
  • 9 przepiórczych jajek
  • 100g rukwi wodnej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Łupacza obieramy ze skóry i kroimy na 3cm kawałki. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy rybę, liść laurowy i tymianek. Zagotowujemy na małym ogniu po czym odkładamy na bok na 30 minut.

W drugim garnku roztapiamy masło, dodajemy por i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, przyprawy i ziemniaka, mieszamy i smażymy minutę.

Dolewamy whisky i gotujemy 1 minutę. Na koniec wszystko zalewamy wywarem z kurczaka i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

Wyjmujemy z mleka tymianek, liść laurowy i około ¼  łupacza. Mleko razem z pozostałą rybą dolewamy do wywaru. Dodajemy kukurydzę i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kremówkę, zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i odkładamy na bok. Jak zupa lekko wystygnie, za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę. Przecedzamy przez sitko do nowego garnka. Zupa nabierze delikatnej, kremowej konsystencji.

Do małego garnuszka wlewamy ocet i delikatnie wbijamy jajka przepiórcze. Zostawiamy na 5 minut (jajka się lekko zetną)

W garnku zagotowujemy wodę, zmniejszamy ogień i wlewamy jajka z octem. Gotujemy przez 1 ½ minuty. Odcedzamy i odkładamy na bok.

Rukiew wodną miksujemy razem z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i parmezanem za pomocą  blendera.

Na talerzu układamy kawałki ryby i jajka przepiórcze (1-4 na osobę). Nalewamy zupę. Na koniec dodajemy zmiksowaną rukiew wodną. Podajemy z ciepłym pieczywem.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ

 

Grudzień 18, 2011 - Posted by | Jun Tanaka, o jedzeniu i piciu, ryby, zupy | , ,

3 komentarzy »

  1. Wglada na to, ze alternatywa na wigilijna zupe juz znaleziona.

    Chyba wystapil jakis problem z serwerem, bo po uprzednim komentarzu wygladaloby na to, ze podszywam sie pod Paproszka.
    iszka

    Komentarz - autor: iszka | Grudzień 19, 2011 | Odpowiedz

  2. Krem jest doskonaly przez caly rok:)

    Komentarz - autor: Monikucha | Grudzień 21, 2011 | Odpowiedz

  3. […] « Poprzednie | Następne » […]

    Pingback - autor: Zupa cebulowa z czosnkiem i tymiankiem « Monikucha online | Styczeń 22, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: