Monikucha online

Jajka gotowane w herbacie- listopadowe wyzwanie Daring Cooks

„Gotuj z herbatą” to listopadowe wyzwanie Daring Cooks, pomysł Sarah, prowadzącej bloga Simply Cooked. Postanowiłam przygotować jajka gotowane w herbacie, bardzo popularny chiński fast food, sprzedawany powszechnie na ulicznych straganach i w lokalnych sklepikach spożywczych.

Ugotowane jajka na twardo gotujemy przez 2-3 godziny w wywarze herbacianym razem z anyżem, przyprawą pięć smaków, cynamonem i sosem sojowym. Dzięki popękanej skorupce, przez którą wywar dostaje się do wnętrza jajka nabierają one delikatnego smaku, a na białku powstaje efekt marmurkowy. Jajka możemy jeść na ciepło lub na zimno, prosto ze skorupki lub obrane wykorzystać do dalszych przepisów.

 

 Jajka gotowane w herbacie

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 gwiazda anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 2 torebki herbaty

Przygotowanie:

Jajka zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odkładamy na bok, aż ostygną. Zimne jajka obijamy lekko o blat, uważając, aby skorupka nie odpadła.

W garnku mieszamy pozostałe składniki, dodajemy jajka i zalewamy zimna wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 2 godziny, w razie potrzeby dolewając wody. Jajka powinny być całe czas przykryte wodą.

Po 2-3 godzinach odkładamy garnek na bok, zostawiając jajka w wywarze  na 12 godzin.

 

 

 ZOBACZ  RÓWNIEŻ

  

Listopad 14, 2011 - Posted by | jajka, kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, The Daring Cooks, wegetariańskie | , ,

7 komentarzy »

  1. Monik, jak to smakuje?. Dobre jest czy może takie sobie?

    Komentarz - autor: Nina | Listopad 14, 2011 | Odpowiedz

  2. zjadło mi się „o”😉

    Komentarz - autor: Nina | Listopad 14, 2011 | Odpowiedz

  3. Nina, jajka maja bardzo subtelny smak, dla niektorych nawet niewyczuwalny🙂. Gdyby nie wyglad, w smaku mozna by je pomylic ze zwyklymi, gotowanymi jajkami. Maja za to ciekawa teksture, sa lekko gumowate. Na pewno je jeszcze przygotuje, bo mozna je wykorzystac jak normalne, gotowane jajka, a maja taki wow factor:)

    Komentarz - autor: Monikucha | Listopad 14, 2011 | Odpowiedz

  4. Jakie efektowne! Muszę kiedyś wypróbować, bo jestem ciekawa ich smaku i konsystencji🙂

    Komentarz - autor: Lovelykate | Listopad 14, 2011 | Odpowiedz

  5. Hmmm…skoro mówisz, że w smaku za dużo się nie różnią to wykorzystam je na pewno jako „wow” patent na Wielkanoc🙂

    Komentarz - autor: od-kuchni | Listopad 14, 2011 | Odpowiedz

  6. Też robiłam, nazywało się to chińskie jajka marmurkowe. O wiele ładniejsze Ci wyszły:)

    Komentarz - autor: Król | Listopad 14, 2011 | Odpowiedz

  7. świetne! na pewno przetestuje.

    Komentarz - autor: A | Luty 16, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: