Monikucha online

Marynowane buraki z kozim serem

Ta prosta przystawka, połączenia słodkich buraków z słonym kozim serem, podbiła nasze serca i podniebienia. Wychodzę z założenia, że jest tyle smacznych rzeczy do ugotowania, że rzadko kiedy przygotowuje to samo danie. Buraczki jednak okazały się tak smaczne, że już kilka razy gościły na naszym stole.

 Składniki: (6 osób)

  • 3 duże ugotowane buraki, obrane
  • sól, pieprz
  • 200g serka koziego
  • Sałata rukola

Marynata

Składniki:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka listków tymianku

Dressing

Składniki:

  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka podsmażonych orzechów

Przygotowanie:

Buraki kroimy w plastry i mieszamy dokładnie z marynatą. Wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Rozgrzewamy patelnie i na maśle podsmażamy kilka sekund orzechy. Odkładamy do ostygnięcia.

Składniki dressingu łączymy z orzechami i dokładnie mieszamy.

Serek przyprawiamy solą i pieprzem.

Na talerzu układamy rukolę. Na sałacie układamy po 3-4 plastry buraków przekładanych kozim serem. Polewamy dressingiem z orzechami. Możemy podawać z  pieczywem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

    

Advertisements

Listopad 5, 2011 - Posted by | buraki, o jedzeniu i piciu, zakąski | ,

Brak komentarzy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: