Monikucha online

Ceviche i Papas Rellenas – marcowe wyzwanie Daring Cooks

Pomysłodawczynią marcowego wyzwania Darlng Cooks, ceviche i papas rellenas jest Kathlyn, prowadząca bloga Bake like a Ninja.  Ceviche już parę razy gościło na naszym stole i z przyjemnością wróciłam do nieco już przez nas zapomnianej potrawy. Więcej o ceviche możecie znaleźć tutaj.

Papas rellenas z kolei jedliśmy po raz pierwszy, ale za to z  rozrzewnieniem, bo bardzo przypominało nam hiszpańskie tapas i zeszłoroczne wakacje. Kwaskowa salsa Criolla idealnie komponuje się z ziemniakami i jest wręcz obowiązkowym dodatkiem przy ich serwowaniu. Oba peruwiańskie przysmaki warto przygotować, a ceviche na pewno zaskoczy swoim smakiem wszystkich wielbicieli ryb.

wersja do druku

Ceviche z łupacza

Składniki :

  • 0.5 kg łupacza (można zastąpić inną białą rybą)
  • 10 ząbków czosnku, poszatkowanych
  • 1 papryczka chili, drobno pokrojona
  • sok z 6 limonek
  • sok z 6 cytryn
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka cukru
  • ½ czerwonej cebuli, poszatkowanej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 słodki ziemniak
  • kolby małej kukurydzy

Przygotowanie:

W dużym słoiku mieszamy cukier, sok z cytryny, limonek i pomarańczy. Dodajemy czerwoną cebule, czosnek, chili i rybę. Odstawiamy na minimum 8 godzin.

Słodkiego ziemniaka obieramy i gotujemy. Kroimy według uznania, w kostkę lub w krążki. Możemy również ziemniaka upiec w piekarniku.

Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez 4-5 minut.

Na talerzu podajemy ceviche ze słodkim ziemniakiem, awakodo i kukurydzą.

Papas Rellenas (6 porcji)

Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 2 łyżki oleju
  • 250g mielonej wołowiny
  • 6 czarnych oliwek, bez pestek, drobno pokrojonych
  • 3 jajka, ugotowane na twardo, drobno pokrojone
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • ½ szklanki rodzynek, moczonych przez 10 minut w szklance gorącej wody, potem zmielonych
  • 1 papryczka chili, bardzo drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • ½ łyżeczki słodkiej, sproszkowanej papryki
  • ¼ szklanki białego wina (można zastąpić bulionem lub wodą)
  • sól i pieprz do smaku

Panierka:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka tartej bułki
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Nieobrane, dobrze wyczyszczone ziemniaki gotujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Cebulę i czosnek smażymy około 5 minut na oleju. Dodajemy chili, mieszamy przez minutę i dodajemy mielone mięso. Smażymy wszystko, aż mięso zbrązowieje.

Dodajemy rodzynki, kmin i słodką paprykę i smażymy kolejne kilka sekund.

Dodajemy białe wino i dokładnie wszystko mieszamy.

Dodajemy oliwki, smażymy 1-2 minuty. Dodajemy jajka, wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je ze skórki, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, sól i pieprz i formujemy ciasto.

Przygotowujemy panierkę: rozkładamy trzy talerze z  mąką, jajkiem i bułką tartą.

Posypujemy otwartą dłoń mąką i formujemy na niej z 1/6 części ciasta ziemniaczanego płaski placek. Na środku dłoni robimy lekkie wgłębienie, które hojnie wypełniamy nadzieniem. Zamykając dłoń formujemy wałek na kształt ziemniaka, który kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy ziemniaki w gorącym oleju przez 2-3 minuty. Podajemy od razu z salsą Criolla (przepis poniżej).

Salsa Criolla

Składniki :

  • 2 cebule, bardzo cienko pokrojone w piórka
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub pietruszki lub obu
  • 2 łyżki soku z limonek
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę moczymy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i suszymy.

Cebulę mieszamy z pozostałymi składnikami, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby smaki się przegryzły.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

Advertisements

Marzec 14, 2011 - Posted by | cebula, ceviche, o jedzeniu i piciu, ryby, tapas, The Daring Cooks, ziemniaki | , ,

5 komentarzy »

  1. Fajny zestaw;-)
    A jeśli chodzi o ceviche, to jesteś dla mnie ekspertką;-)

    Komentarz - autor: grumko | Marzec 14, 2011 | Odpowiedz

  2. Moni, jak zwykle pyszne.

    Komentarz - autor: Krokodyl | Marzec 14, 2011 | Odpowiedz

  3. Bardzo fajny pomysł, zwłaszcza na rybę, chociaż na początku przeraziły mnie nazwy. Nawet nie wiem czy potrafiłabym je poprawnie wymówić:) W każdym razie, wyzwanie zaliczyłaś śpiewająco:) Pozdrawiam serdecznie!

    Komentarz - autor: Atria | Marzec 14, 2011 | Odpowiedz

  4. Ceviche podane ze slodkimi ziemniakami i awokado? Bardzo ciekawie sie to prezentuje i papas rellenas tez. Zawsze podobala mi sie nazwa tego specjalu, ale na wlasna produkcje sie jeszcze nie zdecydowalam.

    Komentarz - autor: thiessa | Marzec 14, 2011 | Odpowiedz

  5. Dziekuje za mile slowa i ze tu jeszcze wogole zagladacie :)! Niestety na razie nie mam czasu na regularne pisanie, ale nowe wyzwania Daring Cook zawsze tu znajdziecie 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Marzec 15, 2011 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: