Monikucha online

Gnocchi gratin i przerwa

Gnocchi gratin to pyszna i prosta i szybka zapiekanka, która zadowoli niejedno, nawet wybredne, podniebienie. Do jej przygotowania możecie wykorzystać własne, sprawdzone przepisy na sos pomidorowy, klopsiki i gnocchi, lub oczywiście skorzystać z przepisów zamieszczonych na blogu. W nagłej potrzebie składniki można również po prostu kupić gotowe. Zapiekanka doskonale smakuje w towarzystwie lekkiego stołowego czerwonego wina.

Tym wpisem żegnam się z Wami na jakiś czas. Moja obecna sytuacja nie pozwala mi poświęcić tyle czasu na pisanie bloga, ile bym chciała. Mam nadzieje, że wrócę tu szybciej niż myślę🙂

wersja do druku

Składniki :

  • 300g klopsików wieprzowych (przepis tutaj)
  • 350g sosu pomidorowego (przepis tutaj)
  • ½ kg gnocchi (przepis poniżej, można również kupić gotowe)
  • 125g sera mozzarella
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.

W dużym, żaroodpornym naczyniu na dnie układamy ugotowane klopsiki i gnocchi, które zalewamy sosem pomidorowym.

Ser mozzarella kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu.

Pieczemy przez 15 minut lub aż ser zacznie bąblować. Wyjmujemy z piekarnika i hojnie posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z mieszanką sałat. Smacznego🙂

Tradycyjne gnocchi

Składniki :

  • ½ kg ugotowanych, ciepłych ziemniaków
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, sól i śmietanę. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby nie miało żadnych grudek. Ciasto rolujemy w długi wałek i tniemy na 2cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Styczeń 18, 2011 - Posted by | gnocchi, o jedzeniu i piciu, sery, wieprzowinka, ziemniaki | , ,

9 komentarzy »

  1. Jak ja lubię zapiekanki, mniam! I oczywiście trzymam kciuki za szybki powrót.

    Komentarz - autor: gosiuwka | Styczeń 18, 2011 | Odpowiedz

  2. Moniko, mam nadzieję że wrócisz, że to nie przerwa na zawsze [zdarzają się takie blogi]. Poukładaj sobie wszystko i przychodź. Masz bardzo charakterystycznego bloga, będę czekać.

    Komentarz - autor: Nina | Styczeń 18, 2011 | Odpowiedz

  3. Bardzo fajne danie. Polaczenie klopsikow i „kopytek” w jednym sosie i na dodatek zrobienie z tego, czegos w rodzju zapiekanki bardzo udane.

    Ja rowniez czekam z niecierpliwoscia na Twoj powrot. Lubie Twoje szalenstwa w kuchni.

    Komentarz - autor: thiessa | Styczeń 18, 2011 | Odpowiedz

  4. Napewno pyszna jest ta zapiekanka. Będzie mi brakowało Twoich propozycji więc będę tu czasami zaglądała w nadziei że wrócisz kiedy będziesz mogła:)
    Pozdrawiam ciepło i ściskam:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Styczeń 18, 2011 | Odpowiedz

  5. Oj wracaj szybko, bo przepisy pyszne i zaglądam tu regularnie… a teraz nie będzie co robić…

    Pozdrowienia

    Komentarz - autor: kiazym | Styczeń 20, 2011 | Odpowiedz

  6. Dziekuje bardzo za mile slowa. Mam nadzieje, ze do regularnego pisania szybko powroce, tymczasem, okazjolnalnie, na pewno pojawią sie nowe wpisy🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Styczeń 21, 2011 | Odpowiedz

  7. Wróć z wpisami za jakiś czas, czasem potrzebna jest mała przerwa…żeby uporządkować inne sprawy…inni przestali oczekiwać itd.😉 Twój blog jest bardzo profesjonalny!
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    Komentarz - autor: mopswkuchni | Styczeń 21, 2011 | Odpowiedz

  8. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    Komentarz - autor: polskieblogikulinarne | Styczeń 29, 2011 | Odpowiedz

  9. […] sery, wieprzowinka, ziemniaki Tagged: gnocchi, gnocchi gratin, zapiekanka z mozzarella Monikucha online […]

    Pingback - autor: Gnocchi gratin i przerwa | Czerwiec 17, 2011 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: