Monikucha online

Smalec z grzybami i cebulką

Korzystam z dobrodziejstw tutejszych sklepów mięsnych, gdzie na prawie każdej ladzie leży słonina. Mieszkając w UK o świeżym smalcu mogłam jedynie pomarzyć, więc teraz dość często serwujemy sobie świeże pieczywo ze smalcem i ogórkiem (przypominają mi się stare, dobre czasy studenckie🙂 ). Dodatkowo urozmaicam sobie tę przyjemność różnymi dodatkami w postaci grzybów, cebuli, jabłka lub orzechów. Dzisiaj przepisy na smalec grzybowy i cebulowy, z dużą ilością skwarek, bo taki lubimy najbardziej🙂

wersja do druku

Smalec z cebulką


Składniki:

  • 300g drobno pokrojonej słoniny
  • 1 cebula, pokrojonej w piórka
  • sól do smaku
  • ½ łyżeczki majeranku

Przygotowanie:

W garnku, na średnim ogniu roztapiamy słoninę. Po około 10 minutach, gdy słonina częściowo się już wytopi, dodajemy cebulę, sól i majeranek. Smażymy, aż słonina się całkowicie wytopi, mieszając od czasu do czasu. Przelewamy do pojemników i odstawiamy do ostygnięcia.

Smalec z grzybami

Składniki:

  • 300g drobno pokrojonej słoniny
  • 5g grzybów
  • ¼ cebuli, pokrojonej w piórka
  • sól, tymianek do smaku

Przygotowanie:

W garnku, na średnim ogniu roztapiamy słoninę. W międzyczasie w blenderze mielimy grzyby na puder. Po około 10 minutach, gdy słonina częściowo się już wytopi dodajemy puder grzybowy, cebulę, sól i tymianek. Smażymy, aż słonina się całkowicie wytopi, mieszając od czasu do czasu. Przelewamy do pojemników i odstawiamy do ostygnięcia.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

Listopad 25, 2010 - Posted by | cebula, finger food, grzyby, o jedzeniu i piciu, zakąski | , ,

5 komentarzy »

  1. Z cebulką robiłam, z grzybkami jeszcze nie. A smaka mi narobilaś, aż mi zapchniało:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Listopad 25, 2010 | Odpowiedz

  2. nigdy nie pisalam, ale uwielbiam domowy smalec!! wyglada obledie tu u Ciebie. poprosze o maly sloiczek pod choinke ;-))

    Komentarz - autor: cudawianki | Listopad 25, 2010 | Odpowiedz

  3. Pycha! taki domowy smalczyk..palce lizac!

    Komentarz - autor: gosiaa99 | Listopad 26, 2010 | Odpowiedz

  4. Zgadzam sie z Wami, ze domowy smalec kroluje nad kupnym, w szczegolnosci jak ktos lubi skwarki🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Listopad 26, 2010 | Odpowiedz

  5. Smalec robię regularnie. Ten mój jest z cebulką, czosnkiem, jabłkami, ziołami… ale jeszcze nigdy nie próbowałam z grzybami! Takie „niedopatrzenie” wymaga naprawy🙂 Pzdr Aniado
    Ps. Zdjęcie „z nożem w słoju” – jak dla mnie fantastyczne!!!

    Komentarz - autor: aniado | Listopad 26, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: