Monikucha online

Kurczak w sosie chili

Rozpędzam się po przerwie w nowej kuchni powoli, więc klasyka gości ostatnio na naszym stole dosyć często. Soczyste kawałki kurczaka podane z aromatycznym ryżem to danie klasyczne w wielu kuchniach świata, zwłaszcza tych azjatyckich. Tym razem postanowiłam podać je na ostro, żeby nie powiedzieć bardzo ostro, więc tym, którym nie w smak pikantne dania polecam ograniczenie ilości chili do powiedzmy 2 małych łyżeczek. Delikatny ryż z pietruszką dodatkowo skutecznie gasi ogień papryki.

wersja do druku

Składniki:

  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki świeżo posiekanej cebuli
  • 3 łyżeczki świeżo posiekanego czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 700g piersi kurczaka, bez skóry i kości
  • 1 puszka sosu pomidorowego
  • ¾ szklanki piwa
  • ½ szklanki rosołu
  • 2 łyżki chili w proszku
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki szałwi
  • 1/8 łyżeczki proszku gorczycowego

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę o boku ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzewamy  olej. Wrzucamy cebulę i czosnek; smażymy na złoty kolor, mieszając około 5 minut. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy je kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki,  doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub pajdą chleba.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Advertisements

Listopad 20, 2010 - Posted by | kurczak, o jedzeniu i piciu, orientalne | , , , ,

9 komentarzy »

  1. Ale apetyczne danie:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Listopad 20, 2010 | Odpowiedz

  2. ojjj widzę że by mi smakowało to danie…;)

    Komentarz - autor: Iza | Listopad 20, 2010 | Odpowiedz

  3. Do klasyki mozna wrocic zawsze. Podoba mi sie dobor przypraw. W przyszla niedziele mam gosci i kto wie, czy sie nie skusze na ta potrawe. Oczywiscie chilli odpada. Uwielbiamy z mezem ostre dania, ale malo kto jest odporny na to co dla nas jest delikatnie ostre.

    Komentarz - autor: thiessa | Listopad 20, 2010 | Odpowiedz

  4. O Monia, pycha. Wsiadam w samolot i lecę do Ciebie na późną kolację, jeśli coś jeszcze zostało 🙂

    Komentarz - autor: nobleva | Listopad 20, 2010 | Odpowiedz

  5. jestem bardzo ciekawa smaku tego kurczaka. zaintrygował mnie dodatek piwa…
    wygląda niesamowicie.

    Komentarz - autor: karmel-itka | Listopad 21, 2010 | Odpowiedz

  6. Aptycznie wyglada, a sosik ma brdzo ladny kolor!

    Komentarz - autor: gosiaa99 | Listopad 21, 2010 | Odpowiedz

  7. Zachecam wszystkich do sprobowania, nie tylko ostrolubnych 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Listopad 21, 2010 | Odpowiedz

  8. już czuję te aromaty! zmniejszę ilość chili i któregoś dnia skorzystam z tego przepisu 🙂 pozdrawiam!

    Komentarz - autor: Justyna R-P | Listopad 22, 2010 | Odpowiedz

  9. U mnie też sporo klasyki – oswajam listopad. 😉

    Komentarz - autor: Krokodyl | Listopad 22, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: