Monikucha online

Faszerowane jajka z wasabi i krabem

Nadziewane jajka (ang. deviled aggs, eggs mimosa) to przekąska wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu, świetna propozycja dla początkujących fanów kuchni, których nieco bardziej zaawansowane techniki mogą na pierwszy ogień onieśmielać, lub zniechęcać.

Tym razem do przygotowania farszu użyłam paluszków krabowych, gotowanej szynki i wasabi, ale gorąco zachęcam do wykorzystania waszych ulubionych składników lub poeksperymentowania z nowymi smakami, ważne, aby mieć przy tym dużo zabawy! 🙂

Ryzyko, że coś się nie uda jest małe, dajcie się ponieść kreatywności.  🙂

wersja do druku

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • ¼ szklanki kukurydzy
  • 5 paluszków krabowych, pokrojonych w drobną kostkę
  • 30 g szynki gotowanej, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżka drobno pokrojonego koperku + dodatkowo do ozdoby
  • 1 łyżki majonezu
  • 1 łyżka wasabi
  • 1/8 łyżeczki czosnku
  • 1/8 łyżeczki chili
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie :

Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, kroimy na pół i oddzielamy żółtka od białek.

W misce mieszamy paluszki krabowe, kukurydzę, szynkę, koperek i żółtka z majonezem i wasabi, doprawiamy czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nadziewamy zagłębienia w białkach i posypujemy koperkiem.

Smacznego!

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

     

Advertisements

Wrzesień 3, 2010 - Posted by | finger food, jajka, o jedzeniu i piciu, zakąski | , ,

12 komentarzy »

  1. Ja to bym mogła (ba, chciała) u Ciebie się codziennie stołować.

    Komentarz - autor: Krokodyl | Wrzesień 3, 2010 | Odpowiedz

  2. Super wyglądają. I bardzo zachęcająco je podałas 🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Wrzesień 3, 2010 | Odpowiedz

  3. Ojojoj, ależ tutaj smacznie i miło. Aż ślinka cieknie człowiekowi, mimo, że nie tak dawno jadł obiad 😉 Sam od czasu do czasu coś ugotuję, tudzież upiekę jakieś ciasto, ale Tobie nie dorastam do pięt 🙂 Pozdrawiam

    Komentarz - autor: Ciekawe przepisy kulinarne | Wrzesień 3, 2010 | Odpowiedz

  4. Krokodyl, bardzo milo to slyszec 🙂

    Kasia, dziekuje 🙂

    Ciekawe przepisy, i o to mi chodzi, aby kazdy zglodnial na widok moich zdjec 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Wrzesień 3, 2010 | Odpowiedz

  5. ależ to musi być pyszne !

    Serdecznie zapraszam Cie do mojego konkursu 🙂
    http://smakuje.blox.pl/2010/09/Wloskie-grissini-i-KONKURS.html

    Komentarz - autor: dorota20w | Wrzesień 3, 2010 | Odpowiedz

  6. zawsze mnie wasabi kusiło, ale nigdy nie miałam weny by zakupić i potem wykorzystać. fajny pomysł;)

    Komentarz - autor: Panna M | Wrzesień 3, 2010 | Odpowiedz

  7. Dorota, z przyjemnoscia 🙂

    Panna M, jak lubisz chrzan to polubisz wasabi 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Wrzesień 3, 2010 | Odpowiedz

  8. Ogromnie mi się podobają! „Podkradnę” sobie ten pomysł:)
    Pozdrawiam!

    Komentarz - autor: KUCHARNIA, Anna-Maria | Wrzesień 3, 2010 | Odpowiedz

  9. wspaniale się prezentują.
    dodatek paluszków krabowych bardzo mnie ucieszył. lubię tę rybną przekąskę (jeśli można to tak nazwac) za smak. poza tym, pasuje ona do wielu takich dań, sałatek itd.
    ale jajka wyglądają baaardzo kusząco. mogę się poczęstowac? z pewnością mają imponujący smak. ;]

    Komentarz - autor: karmel-itka. | Wrzesień 3, 2010 | Odpowiedz

  10. Yummy!

    Komentarz - autor: Nobleva | Wrzesień 4, 2010 | Odpowiedz

  11. No proszę.
    Niby takie klasyczne danie a jednak z „pazurem” i szczyptą egzotyki..

    Miła odmiana:) Pozdrawiam!

    Komentarz - autor: Atria | Wrzesień 4, 2010 | Odpowiedz

  12. Ty to masz pomysly! Niby zwykle jajka, ale niekonwencjonalnie.
    Nie przyszloby mi do glowy, zeby polaczyc je z wasabi. Czytalam ostatnio, ze prawdziwe wasabi jest drogie i rzadko dostepne poza Japonia. To co mozemy u nas kupic w postaci proszku lub pasty to mieszanka chrzanu, gorczycy, zielonego barwnika i przypraw, ktora udanie imituje porawdziwe wasabi.
    Skoro zatem jajko jada sie na Wielkanoc z chrzanem?

    Komentarz - autor: thiessa | Wrzesień 5, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: