Monikucha online

Hamburgery

 

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre, więc warto z pięknego i słonecznego lata zrobić jak najlepszy użytek. Długie, słoneczne popołudnia i ciepłe wieczory są świetna okazją na rozpalenie grilla, nawet wówczas, gdy niekoniecznie spodziewamy się gości. Zamieściłam niedawno przepis na bułki do hamburgerów, wypadałoby zatem zająć się również do kompletu samymi hamburgerami, które może nie są tak popularne jak grillowana karkówka, kiełbaski, czy szaszłyki, ale z pewnością warte podjęcia próby. Nasze udały się znakomicie, dzięki dużej ilości przypraw i dodatków wyszły bardzo aromatyczne i pikantne – właśnie tak jak najbardziej lubimy.

Składniki : (na 6 burgerów)

wersja do druku

  • 750g mielonej wołowiny
  • ½ białek cebuli, drobno pokrojonej
  • ½ czerwonej cebuli , drobno pokrojonej
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili lub chili w proszku
  • 7 liści świeżej bazylii, pokrojonej
  • 3 liście świeżej mięty, pokrojonej
  • 1 łyżka pokrojonej świeżej kolendry

Przygotowanie :

 W misce mieszamy wszystkie składniki (ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku) . Formujemy 6 burgerów i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na noc.

Smażymy na grillu lub na patelni, aż mięso zbrązowieje na zewnątrz – nie za długo, bo zbyt wysmażone hamburgery są zbyt twarde i suche. Wewnątrz mają pozostać jaśniejsze, a czy są już gotowe możemy sprawdzić wykałaczką – po wyjęciu ma być gorąca. Hamburgery podałam z cebulowym chutney (klik klik).  Smacznego!

 

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

     

Lipiec 22, 2010 - Posted by | o jedzeniu i piciu, wieprzowinka | ,

6 komentarzy »

  1. Solidnie i apetycznie się prezentują;-)
    Apropo burgerów, to wczoraj widziałem w tv amerykańską restaurację, która nazywa się „Zawał serca” i w której można zjeść hamburgera o zawartości 8000 kalorii. Dodatkowo jeśli ktoś wazy powyżej 160 kilo, to ma jedzenie za free;-)
    Pozdrawiam;-)

    Komentarz - autor: grumko | Lipiec 23, 2010 | Odpowiedz

  2. Oj, ale bym spałaszowała takiego hamburgera. Wygląda niesamowicie! Pychotka!

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Lipiec 23, 2010 | Odpowiedz

  3. o gdybym takie hamburgery zaserwowała mojemu GA byłby w 7 niebie🙂

    Komentarz - autor: aga-aa | Lipiec 23, 2010 | Odpowiedz

  4. Takie hamburgery to bym mogła jeść i jeść, i jeść…

    Komentarz - autor: mania179 | Lipiec 23, 2010 | Odpowiedz

  5. przepis prezentuje sie apetycznie

    Komentarz - autor: wiolusia | Lipiec 23, 2010 | Odpowiedz

  6. Andrzej, ja chyba nigdy nie zjadlam 8000kcal jednego dnia!
    Kasia, dobrze to okreslilas, tez go palaszowalam🙂
    Aga, moj maz tez byl zachwycony, bardzo zachwycony🙂
    Mania, latem to hamburgery mozna jesc i jesc🙂
    Wiolusia, zapisuj przepis i do grilla🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Lipiec 23, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: