Monikucha online

Grillowane szaszłyki warzywne

Cudownie ciepłe tegoroczne lato sprawia, że chętniej wstaje się rano z łóżka i pierwsze kroki kieruje na balkon, by rozkoszować się ogrzewającymi twarz promieniami porannego słońca. Dnie w pracy mijają jakoś szybciej, myśli coraz częściej krążą wokół urlopu, ale z racji, że pozostało do niego jeszcze nieco czasu, póki co trzeba się zadowolić pięknymi wieczorami i gorącymi letnimi weekendami. Humor wówczas dopisuje, a wraz nim apetyt, który najmilej oczywiście zaspokoić na świeżym powietrzu. 

Dzisiaj propozycja na przyjęcie grillowe – szaszłyki warzywne. Jest to właściwie uzupełnienie menu zasadniczego, bo chyba mało kto wyobraża sobie ogrodowe party bez potraw mięsnych. Jednak z racji, że podobno nie samym mięsem człowiek żyje warto pokusić się o przygotowanie i podanie w ramach uzupełnienia grillowanych warzyw, które pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoja charakterystyczną chrupkość i robią się wewnątrz cudownie miękkie i słodkie.

Przykładowe składniki :

  • cukinia
  • papryka
  • cebula (najlepiej biała i czerwona)

Marynata:

  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki czosnku
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki cukru
  • Sół, pieprz do smaku

Przygotowanie:

 

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę.

Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Pokrojone warzywa marynujemy minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotowane patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, dzięki czemu nie przypalą się na grillu.

Zamarynowane warzywa nadziewamy na patyczki i smażymy na grillu lub w piekarniku.

Podajemy z sosami np. satay lub tzatziki.   Smacznego!🙂

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

    

Lipiec 10, 2010 - Posted by | cebula, o jedzeniu i piciu, papryka, wegetariańskie, zakąski | , ,

9 komentarzy »

  1. Ja wczoraj na kolację miałam wręcz identyczne. A jak smacznie było;)

    Komentarz - autor: Panna M | Lipiec 10, 2010 | Odpowiedz

  2. Lubię takie lekkie dania, a warzywa jeszcze do tego pięknie wyglądają… tak kolorowo:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Lipiec 10, 2010 | Odpowiedz

  3. Chociaż jestem stworzeniem mięsożernym, uwielbiam grillowane warzywa. Są fantastyczne.

    Miłego weekendu🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Lipiec 10, 2010 | Odpowiedz

  4. z pysznym sosem-znakomite🙂

    Komentarz - autor: Paula | Lipiec 10, 2010 | Odpowiedz

  5. cudowne jest takie lato. i smaki.

    Komentarz - autor: asiejka | Lipiec 10, 2010 | Odpowiedz

  6. uwielbiam takie szaszłyczki, obowiązkowo muszą gościć na naszym grillu co weekend

    Komentarz - autor: viridianka | Lipiec 10, 2010 | Odpowiedz

  7. Szaszlyki wygladaja bardzo apetycznie:) Czestuje sie jednym:)

    Komentarz - autor: gosiaa99 | Lipiec 10, 2010 | Odpowiedz

  8. Pysznie, tak kolorowo.
    Z tymi tzatzikami z iętą muszą smakować wybornie:)

    Komentarz - autor: Nika | Lipiec 11, 2010 | Odpowiedz

  9. bardzo fajne ….:) lubię szaszłyczki;) pod każda postacia

    Komentarz - autor: Iza | Lipiec 13, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: