Monikucha online

Tzatziki z miętą

Dziś proponuję uproszczony, szybki przepis na tzatziki z dodatkiem świeżej mięty, bardzo popularny sos z jogurtu i zielonego ogórka. Do grillowanych mięs i warzyw nadaje się doskonale🙂

Składniki :

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 starty zielony ogórek
  • 1 łyżka drobno pokrojonych liści mięty
  • 1 łyżeczka zmielonego czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jogurt miksujemy z czosnkiem, solą, pieprzem, miętą i sokiem z cytryny. Starty ogórek dokładnie wyciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z jogurtem. Sos podajemy w naczyniu przybranym liśćmi mięty.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

   

Lipiec 8, 2010 - Posted by | dressingi, dipy i sosy, o jedzeniu i piciu | ,

9 komentarzy »

  1. następnym razem robiąc ten sos i ja dodam mięty, nigdy wcześniej tego nie robiłam.

    Komentarz - autor: asiejka | Lipiec 8, 2010 | Odpowiedz

  2. Uwielbiam ten sos do grillowanych mięs i do frytek. Co prawda ciężko u nas dostac odpowiedni jogurt (prawdziwy grecki, gęsty), ale i tak nie mogę się oprzec i często go robię🙂
    Jeśli mogę coś zasugerowac, to zamiast soku z cytryny dodaj łyżeczkę octu winnego. Daje niezastąpiony smak🙂

    Pozdrawiam🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Lipiec 8, 2010 | Odpowiedz

  3. Bardzo lubię ten sosik:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Lipiec 8, 2010 | Odpowiedz

  4. Chętnie wypróbuję miętową wersję tzatziki;)

    Komentarz - autor: Panna M | Lipiec 8, 2010 | Odpowiedz

  5. hmmmm… z mieta? trzeba sprobowac! poki co, uwielbiam z koperkiem!! :-))

    Komentarz - autor: cudawianki | Lipiec 8, 2010 | Odpowiedz

  6. jeszcze go nie robiłam, więc przepis zapisuję🙂

    Komentarz - autor: Paula | Lipiec 8, 2010 | Odpowiedz

  7. Asieja, dodaj mięty, na pewno sie nie zawiedziesz🙂
    Kasia, z grecik jogurtem tzatziki jest faktycznie najlepsze! Swietny pomysl z octem winnym, dziekuje i na pewno wyprobuje🙂
    Wiosenka, zgadzam sie, ten sosik jest pierwsza klasa🙂
    Panna M, wyprobuj, gorąco polecam🙂
    Cudawianki, a ja z koleji nie jadlam z koperkiem🙂
    Paula, zapisuj przepis i maszeruj do kuchni😉

    Komentarz - autor: Monikucha | Lipiec 8, 2010 | Odpowiedz

  8. lubię tzatziki, szczególnie własnej roboty

    używam jogurtu greckiego, niestety ma sporo tłuszczu, a co za tym idzie i kalorii, ale do tzatzików jest niezastąpiony

    odnośnie koperku/mięty – szkół jest wiele🙂 może i ja dodam mięty

    Komentarz - autor: Nina | Lipiec 14, 2010 | Odpowiedz

  9. Miksujemy z cytrą i przyprawami?? Raczej delikatnie mieszamy… Gęsty jogurt po dodatku cytry, soli i miksowaniu zmieni się w rzadkie „mleczko”:/

    Komentarz - autor: Szymek | Styczeń 7, 2016 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: