Monikucha online

Ceviche z łososia po japońsku

Łosoś marynowany w soku z cytryny i sosie sojowym, czyli połączenie tradycyjnego ceviche z kuchnią japońską. Tak zamarynowana rybę możemy podać na liściach sałaty lub wykorzystać jako element sushi. Smak łososia jest lekko kwaskowy, dzięki czemu sprawdzi się również jako składnik bardziej treściwych sałatek np. z ryżem🙂

Składniki:

  • 100g surowego łososia pokrojonego w paski
  • 50ml soku z cytryny
  • 20ml sosu sojowego
  • ¼  cebuli pokrojonej w piórka
  • 1/8  łyżeczki białego pieprzu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Łososia dokładnie płuczemy, obieramy z ości i kroimy w paski o grubości około 1 cm.

W misce mieszamy wszystkie składniki razem z pokrojoną rybą, przykrywamy i wkładamy do lodówki. Po 12 godzinach mamy gotowego, pysznego łososia🙂

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

    

Lipiec 1, 2010 - Posted by | ceviche, o jedzeniu i piciu, ryby, sushi | , , , ,

1 komentarz »

  1. Piękne i bardzo apetycznie zdjęcia🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Lipiec 1, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: