Monikucha online

Brokuły w sosie ostrygowym

Długie i ciepłe letnie dni i wieczory najlepiej wykorzystać spędzając jak najwięcej czasu na dworze. Póki trwa ta najprzyjemniejsza z pór roku, by ograniczyć do niezbędnego minimum czas spędzony w kuchni, warto poszukać przepisów na potrawy lekkie i szybkie (hobby kulinarne zawsze można realizować przy ogródkowym grillu)

Brokuły w sosie ostrygowym spełniają oba te warunki, a podane na przykład z kawałkami kurczaka świetnie sprawdzą się również jako danie główne   🙂

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych brokuł
  • ¼ szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki oleju sezamowego
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 4 łyżeczkach wody
  • 2 łyżki białego sezamu

Przygotowanie :

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, blanszujemy brokuły przez 2-3 minuty, następnie przekładamy je do wody z lodem, wyjmujemy i osuszamy.

W mniejszym garnku zagotowujemy wywar pomieszany z sosem sojowym, sosem ostrygowym, cukrem i olejem sezamowym. Solimy do smaku i dodajemy skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy, aż sos zgęstnieje.

Polewamy brokuły sosem i posypujemy nasionami sezamu. Smacznego!

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

 

Advertisements

Czerwiec 28, 2010 - Posted by | brokuły, kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, wegetariańskie, zakąski | ,

6 komentarzy »

  1. takiej kombinacji jeszcze nie jadłam 🙂

    Komentarz - autor: Paula | Czerwiec 28, 2010 | Odpowiedz

  2. yum! This looks like something i eat at home all the time! Healthy and delicious!

    Komentarz - autor: Angelica | Czerwiec 28, 2010 | Odpowiedz

  3. Uwielobiam takie brokuly. Kurczak mi do nich niepotrzebny. Zjadam z ryzem i wystarcza za caly obiad. Do swoich dodaja duza ilosc czosnku i imbir.

    Komentarz - autor: thiessa | Czerwiec 28, 2010 | Odpowiedz

  4. U Ciebie, nieodmiennie, pysznie. 🙂

    Komentarz - autor: Krokodyl | Czerwiec 28, 2010 | Odpowiedz

  5. Apetycznie wygladaja..ach narobilas mi smaka! 🙂

    Komentarz - autor: gosiaa99 | Czerwiec 29, 2010 | Odpowiedz

  6. Bardzo smakowicie wygląda! Pożyczam przepis do wypróbowania:)

    Komentarz - autor: Paproszek | Wrzesień 2, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: