Monikucha online

Cebulowe bhaji

Cebulowe bhaji są indyjskim snackiem o popularności wśród przekąsek dorównującej tej jaką cieszy się kurczak w sosie tikka masala wśród dań głównych. Można je podawać jako dodatek do posiłku lub jeść same jako przekąskę na przykład z raithą. Cebulowe bhaji to nic innego jak rodzaj placków cebulowych, czyli cebula smażona w cieście, a przepisów na nie  jest tyle ilu kucharzy 🙂 Pierwsze bhaji robiłam według receptury znalezionej na opakowaniu mąki z ciecierzycy, ale z czasem powstał nowy, bardziej aromatyczny przepis 🙂 Zachęcam do spróbowania, bo jest to fajny dodatek np. do piwa zamiast znudzonych paluszków czy chipsów 🙂

Składniki (20-25 sztuk):

  • 3-4 duże cebule, pokrojona w piórka
  • 200g mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 zielona papryczka chili, drobno pokrojona (opcjonalnie)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki czosnku
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 100-150 ml wody
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, chili, kmin, kurkumę i kolendrę i mieszamy powoli z wodą.  Do gotowej masy dodajemy cebulę i chili.  Ciasto powinno być gęste, a cebula dokładnie wymieszana.

Nagrzewamy olej do 180ºC.

Smażymy na gorącym oleju po 1 dużej łyżce ciasta, tak długo, aż placki się zarumienią, po czym odkładamy na papier kuchenny i odsączamy nadmiar tłuszczu.

Podajemy z ketchupem, kwaśną śmietaną lub np ritha.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

    

Reklamy

Czerwiec 5, 2010 - Posted by | cebula, kuchnia hinduska, o jedzeniu i piciu, wegetariańskie, zakąski | ,

10 Komentarzy »

  1. Oglądaliśmy niedawno taki program „Zaproś mnie do stołu” i jedna z uczestniczek zabawy przygotowywała właśnie cebulowe bhaji.
    Teraz wiemy dokładnie co to za danie i jak się je robi;-)
    Pozdrawiam;-)

    Komentarz - autor: grumko | Czerwiec 5, 2010 | Odpowiedz

  2. Ja bym się chętnie załapała na taką przekąskę:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Czerwiec 5, 2010 | Odpowiedz

  3. cudowny pomysł! ależ muszą smakować!

    Komentarz - autor: Paula | Czerwiec 5, 2010 | Odpowiedz

  4. Jadłam raz (nie w domu) i odchorowałam, a szkoda bo to dobre.

    Komentarz - autor: Nobleva | Czerwiec 5, 2010 | Odpowiedz

  5. tikka masala to nie jest indyjskie ani tym bardziej hinduskie, a brytyjskie danie.

    Komentarz - autor: sp | Październik 9, 2010 | Odpowiedz

  6. Sp, tikka masala oryginalnie pochodzi z Indii, a ulubione danie Brytyjczykow jest jego modyfikacja, pozdrawiam 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Październik 22, 2010 | Odpowiedz

  7. Pochodzi z Indii, ale zostało stworzone dla Brytyjczyków tam, a nie autochtonicznym mieszkańców Indii. Pozdrawiam też.

    Komentarz - autor: sp | Październik 24, 2010 | Odpowiedz

  8. Są pyszne ,poszukiwałem tego przepisu , bo jedząc kiedyś zakochałem się w smaku i lekkości :)Nareszcie mogę je przyrządzić samemu.
    Pozdrawiam 🙂

    Komentarz - autor: Matis | Listopad 20, 2010 | Odpowiedz

  9. Witam, ostatnio sporo czytałem Pani blog, parę rzeczy już popróbowałem robić przepisy jak i blog rewelacja, tylko mam jedną wątpliwość w paru przepisach w składnikach jest kmin rzymski i teraz pytanie chodzi o taki cały czy zmielony już??

    Komentarz - autor: Marcin | Luty 11, 2012 | Odpowiedz

    • Dziekuje za zwrocenie mi uwagi 🙂 Jezeli w przepisie najpierw podsmazamy kmin, nalezy uzyc go w calosci. W tym przepisie akurat wykorzustujemy kmin zmielony. Pozdrawiam:)

      Komentarz - autor: Monikucha | Luty 12, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: