Monikucha online

Czekoladowy crème brûlée

Creme brulee jest jednym z tych niewielu ciekawych deserów, które cechują się jednocześnie fantastycznym smakiem, jak i łatwością w przygotowaniu. Nic dziwnego, że po pierwszej próbie stał sie naszym faworytem i pewnie na długo nim pozostanie. Standardowy krem to oczywiście smak waniliowo – jajeczny, ale receptura wręcz sama zachęca do kuchennych eksperymentów, których jeden z efektów przedstawiam poniżej – creme brulee na czekoladowo.  Próby te są na tyle ciekawe i inspirujące, ze mam już w głowie kilka kolejnych pomysłów, z pewnością podzielę się z Wami wrażeniami.

Składniki :

  • 4 żółtka
  • 75g cukru
  • 50g czekolady
  • 500ml śmietanki
  • 50g brązowego cukru

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 160ºC.

W garnku zagotowujemy śmietankę razem z czekoladą. Studzimy.

Mieszamy żółtka z cukrem. Gdy śmietanka ostygnie łączymy ją z żółtkami i przelewamy masę do osobnych salaterek/kokilek.

Kokilki przekładamy na blachę wypełnioną wodą tak, by sięgała mniej więcej do połowy ich wysokości i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu krem powinien się lekko trząść jak galaretka. Wyciągamy kokilki z blachy, lekko studzimy i wkładamy na lodówki na minimum 4-8 godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy łyżeczką brązowego cukru i karmelizujemy za pomocą palnika cukierniczego (blow torch) lub pod grillem.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

    

Maj 29, 2010 - Posted by | o jedzeniu i piciu, słodkości | , ,

9 komentarzy »

  1. Pysznie wygląda, mniam🙂

    Komentarz - autor: Grazyna | Maj 29, 2010 | Odpowiedz

  2. uwielbiam tę skorupkę…🙂

    Komentarz - autor: Paula | Maj 29, 2010 | Odpowiedz

  3. Uwielbiam creme brulee :)A w połączeniu z czekoladą musi być znakomity😀 Już zapisuję🙂

    Komentarz - autor: przecinkowa | Maj 29, 2010 | Odpowiedz

  4. Wyglada pysznie ! slinka mi ciekinie …:)

    Komentarz - autor: eatafterreading | Maj 29, 2010 | Odpowiedz

  5. Ale pycha:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Maj 29, 2010 | Odpowiedz

  6. bardzo kremowe te zdjęcia.. nigdy jeszcze nie jadłam tego cudnego deseru.

    Komentarz - autor: asiejka | Maj 29, 2010 | Odpowiedz

  7. To danie ma ‚wow factor’

    Komentarz - autor: Nobleva | Maj 29, 2010 | Odpowiedz

  8. Narobilas mi wielkiej ochoty na taka wersje creme brulee🙂 Ja bym dorzucila na wierzch jeszcze truskawki🙂

    Komentarz - autor: majka | Maj 30, 2010 | Odpowiedz

  9. Czekoladowy ze skorupką. Pycha!

    Komentarz - autor: lo | Maj 30, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: