Monikucha online

Frittata z kurczakiem, ciecierzycą i ziemniakami

Frittata to świetna propozycja na śniadanie lub lunch, którą możemy zasadniczo zrobić ze wszystkim, na co mamy w danym momencie ochotę lub znajdziemy w lodówce. Oprócz obecności jajek, nie ma tu żadnych reguł, możemy dodać mięso, ser, warzywa czy rybę. Ja dodałam ziemniaki i wyszło znakomicie. Jedliśmy również z makaronem spaghetti i co ciekawe najlepiej smakowało na drugi dzień i to na zimno 🙂

Składniki : (4-6 osób)

  • 3-4 ugotowane, młode ziemniaki pokrojone kostkę
  • ¾ cebuli
  • 5 jaj
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ½ szklanki świeżo pokrojonej kolendry
  • 1 pierś kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½  łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy kurczaka i smażymy aż zbrązowieje. Dodajemy ziemniaki, kukurydzę, kolendrę i ciecierzyce i wszystko mieszamy.

W misce miksujemy jajka z dodatkiem garam masala, papryką, ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Wylewamy miksturę na patelnię, na wierzchu układamy pokrojonego w plasterki pomidora i smażymy na średnim ogniu około 5-8 minut. Gdy spód się zetnie i zbrązowieje przekładamy patelnie do piekarnika i pieczemy, aż góra się zetnie i lekko zbrązowieje.

Przekładamy na talerz i kroimy na kawałki. Smacznego 🙂

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

    

Advertisements

Maj 28, 2010 - Posted by | jajka, kurczak, o jedzeniu i piciu, ziemniaki, śniadania | , ,

7 komentarzy »

  1. Przepysznie wygląda 🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Maj 28, 2010 | Odpowiedz

  2. wyobrażam sobie jaka jest pyszna 🙂

    Komentarz - autor: dorota20w | Maj 28, 2010 | Odpowiedz

  3. Piękna;-) Frittaty mają to w sobie, że sa dobre na zimno;-) Pozdrawiam;-)

    Komentarz - autor: grumko | Maj 28, 2010 | Odpowiedz

  4. Pysznie wygląda! 🙂 Oj aż slicnka cieknie,…pycha!

    Komentarz - autor: gosiaa99 | Maj 28, 2010 | Odpowiedz

  5. Smakowicie wygląda, muszę i ja kiedyś zrobić 🙂

    Komentarz - autor: Grazyna | Maj 28, 2010 | Odpowiedz

  6. smak musi być fantastyczny!

    Komentarz - autor: Paula | Maj 28, 2010 | Odpowiedz

  7. nie no, człek na diecie wiosenno-letniej tu wejdzie i po diecie 😀 przepysznie brzmi w składnikach 🙂

    Komentarz - autor: pstro | Maj 28, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: