Monikucha online

Meksykańskie Tacos

To jest moje ulubione danie meksykańskie i często podaję je na różnych imprezach. Przepis sprawdzony i wypróbowany przeze mnie kilkanaście razy. Świetnie się sprawdza w towarzystwie, bo idea jest taka, że każdy wypełnia swoją tortillę sam nakładając po każdym dodatku w ilościach jakie lubi. Goście zwykle dobrze się bawią, a wspólne ucztowanie sprzyja integracji.

Składniki : (6-8 osób)

Nadzienie

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 2 puszki pomidorów z puszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1-2 papryczki chili, drobno pokrojone, bez pestek
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona, zmiksowana na puree
  • ½ pęczku drobno pokrojonej świeżej kolendry (około ½ szklanki)
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z limonek
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Oliwa do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż zmięknie, dodajemy czosnek i papryczkę chili i po 30 sekundach mięso. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy aż mięso zbrązowieje.

Dodajemy pomidory i resztę składników, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem 2 godziny. Nadzienie nie powinno mieć z w sobie wody, bo zmiękną tortille. Pod koniec duszenia można zdjąć przykrywkę, aby reszta płynów odparowała. Wciągu całego gotowania mieszamy mięso od czasu do czasu.

Tortille smażymy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu po 30 sekund z każdej strony. Wkładamy do środka łyżkę lub dwie nadzienia mięsnego i zamykamy wykałaczką. Jeżeli kupiliśmy gotowe tortille do tacos to omijamy ten krok 🙂

Resztę dodatków podajemy  na osobnych talerzykach. Trzeba pamiętać, aby nie przesadzać z nadzieniem, bo zbyt duże trudno zjeść. Smacznego 🙂

 

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

   

Advertisements

Maj 24, 2010 - Posted by | kuchnia meksykańska, o jedzeniu i piciu, wieprzowinka, zakąski | ,

5 komentarzy »

  1. pysznie podane

    Komentarz - autor: asiejka | Maj 24, 2010 | Odpowiedz

  2. brzmi smakowicie 🙂 lubię tacos na ostro

    Komentarz - autor: Paula | Maj 24, 2010 | Odpowiedz

  3. Takie danie jeszcze przede mną , uwielbiam kuchnię meksykańską i właśnie jestem w trakcjie jej prówbowania:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Maj 24, 2010 | Odpowiedz

  4. Robiłam w zeszłym tygodniu tacos i po raz pierwszy mi się zdarzyło kupić niedobre muszle i wszystko zepsuły, ale danie uwielbiam i jest idealne na imprezę, każdy może nałożyć sobie według upodobania.

    Komentarz - autor: Nobleva | Maj 24, 2010 | Odpowiedz

  5. znalazłam przypadkiem,rewelacja:)pozdrawiam serdecznie- Marycha również

    Komentarz - autor: marlenucha | Maj 25, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: