Monikucha online

Francuski chlebek serowo-cebulowy

Kolejna próba z domowym pieczywem i myślę, że najbardziej udana. Mimo,że chlebek wyszedł mi  płaski, w smaku okazał się zdecydowanie najlepszy i miał bardzo smaczną chrupiącą skórkę. W ogóle samodzielne przygotowanie i pieczenie chleba w domu ma w sobie coś magicznego, zapach roznoszący sie po domu jest fantastyczny, świetnie działa na apetyt i wprowadza jakiś ciekawy nastrój świątecznego podekscytowania, nawet w zupełnie powszedni dzień. Przepis znalazłam na blogu Gosi 🙂

Składniki:

Dzień wcześniej:

  • 1 ¼ szklanki mąki chlebowej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ¼ łyżeczki suszonych drożdży

Ciasto właściwie:

  • 2-2 ¼ szklanki mąki chlebowej
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 łyżki podsmażonej cebulki
  • 1 szklanka żółtego sera

Przygotowanie:

Dzień wcześniej:

W misce mieszamy mąkę, drożdże i ciepłą wodę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin.

Następnego dnia do zaczynu dodajemy ciepłą wodę, smażoną cebulkę, drożdże, sól i wszystko mieszamy. Dodajemy powoli żółty ser i mąkę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 8-10 minut.  Przekładamy do naoliwionej miski, kilka razy obracamy, aby ciasto pokryło się oliwą,  przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny lub aż podwoi swoją objętość.

Dzielimy na dwie części i formujemy podłużne bochenki, posypujemy je skrobią kukurydzianą, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę (lub aż podwoją swoją objętość).

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC i pieczemy chleb przez 30 minut. Na czas pieczenia na dno piekarnika wkładamy naczynie wypełnione szklanką wody.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

    

Reklamy

Maj 23, 2010 - Posted by | chleb, o jedzeniu i piciu, sery | ,

8 komentarzy »

  1. swietnie sie prezentuje, musi byc bajeczny w smaku! serowo-cebulowy… mmm… pycha!

    Komentarz - autor: cudawianki | Maj 23, 2010 | Odpowiedz

  2. magia domowego pieczywa.. w pełni sie zgadzam

    Komentarz - autor: asiejka | Maj 23, 2010 | Odpowiedz

  3. Świetne połączenie smaków:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Maj 23, 2010 | Odpowiedz

  4. smakowicie się prezentuje

    Komentarz - autor: dorota20w | Maj 23, 2010 | Odpowiedz

  5. lubię serowe wypieki, a ten zapowiada się wyjątkowo smacznie 🙂

    Komentarz - autor: Paula | Maj 23, 2010 | Odpowiedz

  6. Przepysznie wygląda 🙂 Już sobie wydrukowałam przepis i czeka na swoją kolej 🙂

    Pozdrawiam 🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Maj 23, 2010 | Odpowiedz

  7. Ale wiesz miąższ ma cudowny!: ) A że płaski, to mało ważne..może też być jako cebulowo – serowa foccacia:)) ehhe:))

    Komentarz - autor: gosiaa99 | Maj 23, 2010 | Odpowiedz

  8. Wygląda i brzmi przepysznie! : )

    Komentarz - autor: pannajemiola | Maj 27, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: