Monikucha online

Chewy chocolate chip cookie czyli ciasteczka z czekoladą

Dzisiaj wpis na słodko :)  Pyszne miękkie ciasteczka z kawałkami czekolady, bardzo popularne za Oceanem, podawane na podwieczorek, popijane lub nawet maczane w kubku z mlekiem. Można je kupić w sklepie, ale jak to z wypiekami bywa, najlepiej smakują świeże, zaraz po ostygnięciu, gdy kuchnia wypełniona jest jeszcze zapachem pieczenia.. Przepis pochodzi z książki Dorie Greenspan Baking From My Home To Yours.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 226g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 340g czekolady deserowej
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce ubijamy masło na średnich obrotach przez minutę. Dodajemy cukier i ubijamy kolejne 2 minuty. Dodajemy wanilię i jajka, miksując po minucie po każdym jajku. Zmniejeszamy obroty na wolne i dodajemy suche składniki na trzy razy, mieszając tylko do momentu kiedy się połącza. Dodajemy orzechy i czekoladę i mieszamy je ręcznie z powstałą masą.

Ciasto może przechowywać w lodówce, szczelnie owinięte do 3 dni lub zamrozić. Dla wygody można zamrozić już uformowane ciasteczka. Nie ma konieczności ich rozmrażania przed pieczeniem, wystarczy potrzymać je 1-2 minuty dłużej w piekarniku.

Za pomocą dużej łyżki formujemy jedno ciasteczko na blaszce zostawiając ok. 5 cm miejsca między nimi.

Pieczemy  ciasteczka przez 10-12 minut, jedna blacha za jednym razem, po 5-6 minutach odwracamy blachę tyłem na przód. Ciasteczka są gotowe, kiedy brzegi zaczną lekko brązowieć, a środek będzie złoty (ciasteczka na pierwszy rzut mogą wydawać się niedopieczone i mogą być miękkie w środku, trzeba je pozostawić na zewnątrz na 10-20 minut, żeby „doszły”). Bardzo łatwo przesadzić z czasem pieczenia, radzę na to uważać, bo wyjdą zbyt chrupiące.

 

Dostępne wariacje:

Ciasteczka espresso: dodaj 1 ½ łyżki espresso po dodaniu wanilii.

Ciasteczka kokosowe: dodaj 1 ½ szklanki wiórków kokosowych do ciasta po dodaniu orzechów i czekolady.

 ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

   

Maj 20, 2010 - Posted by | o jedzeniu i piciu, słodkości

8 komentarzy »

  1. maczane w kubku z mlekiem.. tak zjadane ciasteczka lubię najbardziej.

    Komentarz - autor: asiejka | Maj 20, 2010 | Odpowiedz

  2. najbardziej mi smakują, gdy mają właśnie tak duuużo tych drobinek czekolady…mniam!

    Komentarz - autor: Paula | Maj 20, 2010 | Odpowiedz

  3. Takie ciasteczka to ja bardzo lubię:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Maj 20, 2010 | Odpowiedz

  4. Nazwa skomplikowana, ale efekt znakomity- pysznie wyglądają te ciasteczka🙂

    Komentarz - autor: Grazyna | Maj 20, 2010 | Odpowiedz

  5. ale mam smake na takie ciastko własnej roboty a nie ciagle kupne, chociaz oczy nacieszyłam hehe🙂

    Komentarz - autor: Naćpana Światem | Maj 20, 2010 | Odpowiedz

  6. Same pyszności! Palce lizać!

    Komentarz - autor: kulinarne fajerwerki | Maj 22, 2010 | Odpowiedz

  7. Mniam…. Takie ciasteczka naj są z mleczkiem

    Komentarz - autor: Naćpana ciasteczkami | Listopad 11, 2010 | Odpowiedz

  8. No piekę:) Ciekawe co mi z tego wyjdzie:)

    Komentarz - autor: kawawaniliowa | Lipiec 15, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: