Monikucha online

Kozi ser zapiekany w pomidorowej salsie

Świeży kozi ser wyśmienicie smakuje podany na ciepło, dlatego idealnie nadaje się na grzanki lub do pizzy. Jest niemal tak słony jak popularna feta, a w teksturze bardziej aksamitny i miękki. A dlaczego kozi ser jest taki słony? Bo wywodzi się z regionów, gdzie trudno było o dostęp do lodówki i duża ilość soli zapobiegała jego zepsuciu. Dobra wiadomość dla wszystkich dbających o linie – krowi ser warto zastąpić świeżym kozim, bo jest zdrowszy i mniej kaloryczny🙂

Składniki:

  • świeży kozi ser
  • Salsa pomidorowa (przepis poniżej)

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Przelewamy salsę na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzchu kładziemy kozi ser, pokrojony na mniejsze kawałki. Pieczemy aż ser się lekko zarumieni i zmięknie.

Salsa pomidorowa

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, poszatkowane
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 czerwona papryka, upieczona, obrana ze skórki
  • 1 papryczka chili pokrojona w kostkę
  • 1 puszka pomidorów
  • garść  pokrojonej kolendry
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę i przez około 5-7 minut szklimy na niej cebulkę. Dodajemy czosnek, kmin i smażymy dodatkową minutę. W blenderze miksujemy razem papryczki, paprykę i pomidory, dodajemy do garnka, solimy, pieprzymy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 30 minut. W tym czasie salsa nam się lekko zredukuje i zagęści. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kolendrą i wyciśniętym sokiem z limonki.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

    

Maj 17, 2010 - Posted by | kuchnia śródziemnomorska, o jedzeniu i piciu, sery, tapas, wegetariańskie | ,

3 komentarzy »

  1. w życiu nie przeszłabym obok takiego serka obojętnie!

    Komentarz - autor: Paula | Maj 17, 2010 | Odpowiedz

  2. Jakiego rodzaju to ser kozi tzn. miękki typu fromage, czy twardy typu żółty, choć ze zdjęcia nie wygląda, czy bardziej bri lub konzystencji twardej (nie mażlatej) fety? W Polsce wybór kozich serów, także kozio – owczych jest znaczny. Ja używam do różnych potraw różnych rodzajów, w zależności od tego co chcę osiągnąć. Sam smak sera koziego uwielbiam, uważam, ze jest na tyle charaktetystyczny , że ożywi każda potrawę. Z salsą pomidorową brzmi kusząco! A co do kalorii, to zależy, jaką ma zawartośc tłuszczu, bo twarożek light lub średnio tłusty jest mniej kaloryczny od powszechnych serów kozich. Pozdrawiam.

    Komentarz - autor: Kinga | Maj 17, 2010 | Odpowiedz

    • Kinga, dobre pytanie zadalas :)Nie wiedzialam, ze w Polsce można dostac az tyle rodzajow koziego sera. Jest to zdecydowanie kozi ser podobny do bri, miekki w srodku i ma plesniowa skórkę. Nazywa sie po prostu goat cheese🙂

      Komentarz - autor: Monikucha | Maj 19, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: