Monikucha online

Kalmarowe krążki duszone w pomidorowej salsie

Dziś kolejny sposób na tapa z wykorzystaniem kalmarów, tym razem kalmarowe krążki duszone w pomidorowej salsie. Dodałam trochę tapenady i był to strzał w dziesiątkę! Słonawy smak czarnych oliwek i anchois subtelnie wkomponował się w słodki pomidorowy sos, nadając mu bardziej wyrazistego  smaku🙂

Składniki :

  • 3 kalmary, pokrojone w 1,5 cm krążki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • ½ pokrojonej w kostkę cebuli
  • 3 poszatkowane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej chili
  • 1-2 łyżki wywaru rybnego
  • 2 łyżki tapenady
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku na oleju szklimy cebulkę, dodajemy czosnek i po 30 sekundach tapenadę. Wszystko zalewamy wywarem rybnym i pomidorami z puszki. Solimy, pieprzymy, dodajemy pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy kalmary i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez następne 30 minut.

Podajemy z świeżym pieczywem, można udekorować pietruszką.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

    

Maj 7, 2010 - Posted by | o jedzeniu i piciu, owoce morza, tapas, wegetariańskie, zakąski | ,

1 komentarz »

  1. ślicznie wygląda ten jeden kalmar odwróconu ku górze🙂 fantastyczne danie!

    Komentarz - autor: Paula | Maj 7, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: