Monikucha online

Parmezanowe bułeczki

Jeżeli macie ochotę na nieco mniej konwencjonalne pieczywo, proponuje skusić się na słodkie serowe bułeczki parmezanowe, które nadają się zarówno do śniadania jak i do popołudniowej podwieczorkowej kawy🙂

 Składniki :

  • 4 ½ łyżeczki suchych drożdży (13,8g)
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczki cukru
  • ½ szklanki mąki (60g)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ¼ szklanki miękkiego masła (60g)
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki cukru (65g)
  • 1 ubite jajko
  • 4-5 szklanek mąki (500-625g)
  • 200g świeżo startego parmezanu

Posypka:

  • 30g roztopionego masła
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • ¼ szklnaki świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 żółko ubite z 1 łyżką zimnej wody

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy drożdże z łyżeczką cukru i ½ szklanki mąki. Dodajemy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut, aż masa będzie lekko piankowa i nieznacznie zwiększy swoją objętość.

Dodajemy ciepłe mleko, masło, sól, cukier i ubite jajko, mieszamy. Powoli dodajemy parmezan i mąkę (4 szklanki).

Na czysty blat wysypujemy trochę maki i wyrabiamy ciasto około 6 minut lub dopóki nie będzie gładkie i jednolite. Jeżeli ciasto jest zbyt wilgotne, dodajemy powoli resztę mąki.

Przekładamy do lekko naoliwionej miski i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto urośnie, ale nie podwoi swojej objętości.

Przekładamy ciasto na blat lekko posypany mąką. Dzielimy na 16 dużych lub 32 małe

części. Formujemy bułeczki, które przekładamy na blache wysmarowaną masłem lub z papierem pergaminowym zostawiając około 2,5 cm przerwy między nimi. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut, aż podwoją swoją objętość.

 

W międzyczasie przygotowujemy posypkę – roztapiamy masło i mieszamy je z bułką tartą, parmezanem i oregano. Gotowe bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy powstałą posypką.

Pieczemy w 190ºC przez 20-40 minut w zależności od wielkości bułek. Wierzch bułek powinien być złocisty – jeżeli zaczynają za bardzo brązowieć, możemy przykryć blachę folią aluminiową.

 

Źródło

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

Maj 4, 2010 - Posted by | chleb, o jedzeniu i piciu, sery | ,

3 komentarzy »

  1. Oczywiscie, ze mam ochote🙂 Juz zapisalam sobie przepis, bo buleczki wygladaja kuszaco🙂

    Pozdrawiam cieplo.

    Komentarz - autor: majka | Maj 4, 2010 | Odpowiedz

  2. Bułeczki ..pierwsz klasa:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Maj 4, 2010 | Odpowiedz

  3. podoba mi się ich kształt🙂 mają w sobie coś niezwykłego🙂

    Komentarz - autor: Paula | Maj 4, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: