Monikucha online

Crème brûlée

Crème brûléeklasyczny francuski deser przygotowany na bazie kremu jajeczno-waniliowego z dodatkiem śmietany i cukru. Podawany schłodzony w indywidualnych kokilkach z chrupiącą karmelową skorupką. Pychotka!!! Skorzystałam z przepisu Arka 🙂

Składniki: (4 porcje)

  • 4 żółtka
  • 75g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 500ml śmietanki
  • 50g miękkiego brązowego cukru

Przygotowanie:

Mieszamy żółtka z cukrem, aż zgęstnieją i kolor zblednie. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do śmietanki razem z resztą laski. Podgrzewamy śmietankę do punktu wrzenia, zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko. Lekko studzimy, a następnie mieszamy z żółtkiem uważając, żeby się nie zważyło.
Nalewamy do małych naczynek, w których zamierzamy zaserwować i wstawiamy na blasze do kąpieli wodnej na 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160ºC. Po wyjęciu z piekarnika krem powinien się lekko trząść (jak galaretka) Studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 4 godz, a najlepiej na noc. Na kilka godzin przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika pod grila, żeby cukier skarmelizować (możemy użyć ręcznego palnika gazowego: blow torch). Studzimy w lodówce.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

Advertisements

Kwiecień 28, 2010 - Posted by | o jedzeniu i piciu, słodkości |

6 komentarzy »

  1. Poczęstujesz???

    Komentarz - autor: Krokodyl | Kwiecień 28, 2010 | Odpowiedz

  2. Uwielbiam creme brulee 🙂 To dla mnie jeden z pyszniejszych deserow. Zaraz po tiramisu oczywiscie :))

    Pozdrawiam cieplo.

    Komentarz - autor: majka | Kwiecień 28, 2010 | Odpowiedz

  3. Kocham ten deserek..niestety nie posiadam palnika, ale juz mam na niego oko 😉

    Komentarz - autor: gosiaa99 | Kwiecień 28, 2010 | Odpowiedz

  4. nigdy nie robiłam creme brulee ale po zdjeciach widzę, że warto 🙂 mam pytanie mam nadzieję że się nie obrazisz 🙂 gdzie można nabyc takie piękne kokilki jak Twoje?

    Komentarz - autor: piegusek1976 | Kwiecień 28, 2010 | Odpowiedz

  5. This looks wonderful. Creme brulees are yummy, i just wish i had a blow torch at home so i could make this as well. Great job!

    Komentarz - autor: Angelica | Kwiecień 28, 2010 | Odpowiedz

  6. Creme brulee to tez zdecydowanie moj ulubiony deser. Kto go jeszcze nie probowal przygotowac to goraca polecam, jest to latwiejsze nic myslisz 🙂
    Piegusek: kokilki dostalam w prezencie 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Kwiecień 28, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: