Monikucha online

Pimientos Rojos con Anchoas czyli papryczki z anchois

Papryka nadziewana anchois to kolejna, prosta i bardzo smaczna hiszpańska tapa.

Składniki :

  • 1-2 pieczone papryki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała puszka anchois
  • ½  łyżeczki suszonych płatków ostrej papryki

Przygotowanie:

Paprykę pieczemy w piekarniku, obieramy ze skórki i kroimy na długie pasy. Możemy też użyć gotowej papryki że słoika (bez żadnych dodatków typu ocet czy cukier).

W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i smażymy aż lekko zbrązowieje. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 10 minut. Na 3 minuty przed końcem posypujemy wszystko ostrą papryką. Wyciągamy i osuszamy.

Anchois odsączamy z zalewy.

Na talerzu aranżujmy paprykę i anchois.

Podajemy że świeżą bagietką.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

Kwiecień 26, 2010 - Posted by | kuchnia śródziemnomorska, o jedzeniu i piciu, tapas, wegetariańskie, zakąski | , ,

1 komentarz »

  1. Uwielbiam pieczoną paprykę, uwielbiam czosnek i wreszcie uwielbiam anchois.
    Znaczy to, że musi być pyszne. Pozdrawiam;-)

    Komentarz - autor: grumko | Kwiecień 27, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: