Monikucha online

Tapenada

Tapenada – kolejna propozycja rodem z  kuchni francuskiej, której nazwa pochodzi od prowansalskiej nazwy kaparów tapeno. Pasta z oliwek, kaparów, anchois i oliwy z oliwek, świetna jako dodatek do chleba czy krakersów.

Składniki:

  • 250g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 filecików anchois
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-8 łyżek oliwy z oliwek
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oliwki, czosnek, anchois, kapary i skórkę pomarańczy wrzucamy do miksera, pieprzymy, mielimy. Nadal miksując, dolewamy stopniowo oliwę i sok z cytryny.  Gotową pastę przekładamy do słoika i zalewamy dodatkowo odrobiną oliwy. Można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

Kwiecień 21, 2010 - Posted by | dressingi, dipy i sosy, kuchnia śródziemnomorska, o jedzeniu i piciu, wegetariańskie | , ,

4 komentarzy »

  1. O tak! Tapenada jest pyszna!
    Pozdrawiam;-)

    Komentarz - autor: grumko | Kwiecień 21, 2010 | Odpowiedz

  2. Nigdy nie robiłam, ale ciekawie brzmi to połączenie, spróbuję. Pozdrawiam🙂

    Komentarz - autor: nobleva | Kwiecień 21, 2010 | Odpowiedz

  3. NIgdy nie robiłam jej w domu, przepis podkradam mam nadzieje wypróbować:)

    Komentarz - autor: gosiaa99 | Kwiecień 21, 2010 | Odpowiedz

  4. i love the taste of capers and this is a wonderful use of it. Must be a delicious spread on bread!

    Komentarz - autor: Angelica | Kwiecień 21, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: