Monikucha online

Salmon en Croute czyli łosoś w cieście

Kawałek łososia owinięty ciastem francuskim – danie, które na pewno przypadnie do gustu wielbicielom ryb i amatorom kuchni francuskiej. Swego czasu jedno z wyzwań Daring Cooks, jako bezmięsna alternatywa dla Beef Wellington.

Składniki :

  • 150g serka filadelfia
  • 120g mieszanki sałat: argula, watercress i szpinaku (może być mrożony)
  • 2 łyżki bardzo drobno pokrojonych kaparów
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 500g ciasta francuskiego
  • 500g filetu z łososia
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

W blenderze mieszamy serek filadelfia z sałatami, skórką z cytryny, kaparami i szczypiorkiem na gładka masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Filety z łososia dokładnie płuczemy.

Rozwałkowujemy ciasto na duży kwadrat o grubości około 3mm, tak aby swobodnie owinąć  nim kawałek ryby. Kładziemy łososia na środek i łyżką nakładamy masę szpinakową na wierzch i pod kawałek ryby. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i zwijamy jak paczkę (w żadnym miejscu nie powinno być więcej niż dwie warstwy ciasta). Wkładamy do lodówki na 20 minut, nagrzewamy piekarnik do 200ºC, a przed pieczeniem ciasto smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 30 minut lub aż ciasto zbrązowieje. Żeby sprawdzić, czy łosoś się upiekł, nakłuwamy paczkę ostrzem noża, po 3 sekundach wyciągamy i jeżeli nóż jest gorący na wewnętrznej części nadgarstka ryba jest gotowa.  Ja zamiast jednego dużego kawałka podałam 4 indywidualne porcje 🙂

 

Możemy podawać z kremowym sosem szpinakowym lub szczawiowym.

Składniki:

  • 60g szpinaku lub szczawiu
  • 200ml wytrawnego vermouthu
  • 1 łyżka wywaru rybnego
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 100ml kremówki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie :

Roztapiamy masło w garnku i szklimy cebulkę. Dodajemy szpinak i wlewamy vermouth. Czekamy aż alkohol wyparuje, dodajemy wywar rybny i kremówkę. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

    

Reklamy

Kwiecień 20, 2010 - Posted by | o jedzeniu i piciu, ryby, wegetariańskie | ,

5 Komentarzy »

  1. Ten łosoś chodzi za mną już jakiś czas. Zawsze jednak czegoś brakuje. A to ciasta francuskiego, a to szpinaku, a to znów łososia 😉
    Twój wyszedł przepięknie.
    Pozdrawiam

    Komentarz - autor: Usagi | Kwiecień 20, 2010 | Odpowiedz

  2. robilam niedawno z pesto. pychotka niezla! twoja wersja bardzo mi sie podoba i chyba wkrotce sie skusze 🙂

    Komentarz - autor: cudawianki | Kwiecień 20, 2010 | Odpowiedz

  3. Piekłam kiedyś rybę w cieście francuskim i była bardzo smaczna:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Kwiecień 20, 2010 | Odpowiedz

  4. Fajny pomysł!
    Już od dawna chodzi za mną „zapakowanie” czegoś do ciasta francuskiego…

    Pozdrawiam! 🙂

    Komentarz - autor: zaytoon | Kwiecień 20, 2010 | Odpowiedz

  5. Danie jest naprawde pyszne, goraco polecam 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Kwiecień 20, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: