Monikucha online

Focaccia

Focaccia – popularny włoski chlebek, prosty i szybki w przygotowaniu. W wersji  klasycznej z oregano, bazylią i rozmarynem.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 300ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki czosnku
  • 8g suchych drożdży (2 łyżeczki)
  • po ½ łyżeczki przypraw: oregano, bazylia, rozmaryn, papryka
  • do posypania: parmezan, czosnek, rozmaryn, ostra papryka i oliwa.

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z solą, cukrem, czosnkiem, przyprawami, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy z  wodą i oliwą.

Na powierzchni lekko wysypanej mąką wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.

Przekładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Nagrzewamy piekarnik do 210ºC.

Blachę do pieczenia smarujemy masłem. Przekładamy na nią focaccie i odkładamy w ciepłe miejsce na dodatkowy kwadrans.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy focaccie oliwą i posypujemy rozmarynem, czosnkiem, papryką i parmezanem.

Pieczemy przez 15 minut.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

Kwiecień 18, 2010 - Posted by | chleb, kuchnia śródziemnomorska, o jedzeniu i piciu | ,

7 komentarzy »

  1. Pysznie wygląda! Zgłodniałem;-)

    Komentarz - autor: grumko | Kwiecień 19, 2010 | Odpowiedz

  2. zjadany maczany w oliwie?

    Komentarz - autor: asiejka | Kwiecień 19, 2010 | Odpowiedz

  3. Mozna maczac w oliwie jak najbardziej:)Ja akurat maczalam w maselku czosnkowym z krewetkami🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Kwiecień 19, 2010 | Odpowiedz

  4. Witam, bardzo podoba mi się przepis na tą focacci-ę i mam jedno pytanie: czy pisząc drożdże suche masz na myśli drożdże instant (np DrOetker)czy też może coś innego? I czy 8g to jedna czy dwie łyżeczki? Bardzo chciałabym upiec ten chlebek, a o zakalca pewnie nietrudno. Będę wdzięczna za odpowiedź🙂 Pozdrawiam

    Komentarz - autor: Lea | Grudzień 3, 2010 | Odpowiedz

  5. Lea, mozesz uzyć drozdzy DrOetker, a 8g to dwie lyzeczki, pozdrawiam🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Grudzień 4, 2010 | Odpowiedz

  6. Naprawdę pieczemy tylko 15 minut?

    Komentarz - autor: Agatka :) | Marzec 25, 2012 | Odpowiedz

  7. Agatka, ja pieklam 15 minut🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Marzec 28, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: