Monikucha online

Tapas i Gambas al Ajillo

Tapas, czyli małe porcyjki, specjały kuchni hiszpańskiej, od razu podbiły moje serce i na stałe zadomowiły się w naszym jadłospisie.

 Początki tapas były skromne – kromka chleba lub plaster mięsa  (najczęściej szynki lub chorizo) serwowane były w andaluzyjskich tawernach by służyć klientom do przykrywania kieliszków ze słodką sherry między łykami. Nazwa wzięła się stąd, że tapa po hiszpańsku znaczy pokrywka.

Obyczaj miał bardzo praktyczne zastosowanie – oprócz odganiania muszek znad sherry, słone mięso wzmagało pragnienie, a właściciel tawerny sprzedawał więcej trunku 🙂 Tapas bardzo szybko zaczęły cieszyć się ogromna popularnością jako dodatek do napojów i patrząc na nocne życie w Hiszpanii, łatwo można stwierdzić zostało tak do dziś. 🙂 Tapas bar, albo tapaseria, to obowiązkowy przystanek podczas wizyty w każdej hiszpańskiej miejscowości.

 Poniżej moje ulubione tapas, łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego niezmiernie popularne: Gambas al Ajillo czyli krewetki z czosnkiem oraz Plato con jamon, chorizo, queso y limo czyli półmisek wędlin i serów z oliwkami 🙂

 

Gambas al Ajillo

Składniki:

  • 750g krewetek
  • 4 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku, poszatkowanego
  • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków ostrej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wytrawnej sherry lub brandy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulkę, szklimy, dodajemy czosnek, płatki papryki i sól. Smażymy przez minutę. Zwiększamy maksymalnie ogień, dodajemy krewetki i zalewamy wszystko brandy. Smażymy tak na dużym ogniu przez 2-3 minuty lub aż krewetki zrobią się różowe. Ściągamy z ognia, mieszamy z sokiem z cytryny i pietruszką. Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Plato con jamon, chorizo y limo

Składniki:

  • szynka  serrano
  • szynka iberyjaska
  • chorizo
  • oliwki
  • ser: żółty i pleśniowy

Aranżujemy wszystkie składniki na talerzu.

 

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

Reklamy

Kwiecień 12, 2010 - Posted by | krewetki, kuchnia śródziemnomorska, o jedzeniu i piciu, owoce morza, tapas, zakąski | , , ,

4 Komentarze »

  1. Kurczę, przeczytałam, obejrzałam i zgłodniałam… 🙂

    Komentarz - autor: emerencjanna | Kwiecień 13, 2010 | Odpowiedz

  2. No ja też zgłodniałam tylko zastanawiam się czy lepsze będą mrożone krewetki czy w zalewie?

    Komentarz - autor: Julka | Kwiecień 14, 2010 | Odpowiedz

  3. Krewetki na pewno zaspokoja kazdy glod 🙂 Moga byc i mrozone i w zalewie 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Kwiecień 17, 2010 | Odpowiedz

  4. ah ah, uwielbiam gambas al ajillo, z pewnoscia wyprobuje przepis 😀 pozdrawiam

    Komentarz - autor: ell | Lipiec 24, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: