Monikucha online

Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso – smażone mięso z kurczaka podane z brokułami i suszoną papryczką chili w ostrym sosie słodko-kwaśnym jest bardzo popularnym daniem serwowanym w chińskich restauracjach Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jego pochodzenie przypisuje się tajwańskiemu emigrantowi, kucharzowi Peng Chang-kuei z prowincji Hunan w Chinach. Danie nazwano na cześć generała Zou Zong-Tang, żyjącego w XIXw i odpowiedzialnego między innymi za tłumienie muzułmańskich powstań, a jego imieniem jeszcze długo po jego śmierci straszono muzułmańskie dzieci.

W przepisie zamiast piersi można użyć ciemne mięso, ważne, aby było bez kości. Ciasto powstałe z wymieszania jajka i skrobi kukurydzianej po usmażeniu kurczaka nada mu chrupkości, a całość wymieszana w lekkim ostro słodkim sosie rozpłynie się w ustach. Danie w pełni zapracowało na swoją popularność.

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka, umytych i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 1 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • biały i czarny pieprz do smaku

Sos:

  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki wywaru z kurczaka lub wody
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Pozostałe:

  • 3 szczypiory od dymki
  • 5-10 małych suszonych papryczek chili
  • sezam do posypania
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Kurczaka marynujemy w sosie sojowym, oleju sezamowym, jajku i skrobi kukurydzianej przez 10 minut.

W tym czasie przygotowuje sos mieszając wszystkie składniki (oprócz skrobi kukurydzianej, którą dodajemy na sam koniec) i odstawiamy na bok.

W woku rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka, po 4-5 sztuk na raz, po czym odkładamy na ręcznik papierowy.

Rozgrzewamy dwie łyżki oleju w woku, dodajemy szczypiory i papryczkę chili, smażymy około 30-45 sekund. Dodajemy kawałki kurczaka i zalewamy sosem. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy skrobię kukurydzianą. Jak sos zgęstnieje, przekładamy do naczynia. Podajemy np z ryżem i brokułami. Smacznego🙂

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

   

Marzec 20, 2010 - Posted by | kuchnia chińska, kurczak, o jedzeniu i piciu, orientalne | , ,

5 komentarzy »

  1. Bardzo apetyczne danie, wyobrażam sobie połączenie sosu z brokułami i sezamem, mmm

    Komentarz - autor: nobleva | Marzec 22, 2010 | Odpowiedz

  2. bardzo dużo ostatnio gotuję orientalnych rzeczy, bardzo lubię…

    nie mam woka, przymierzam się, a widzę że Ty masz

    w mojej kuchni mam miec (teraz nie mam żadnej kuchni, bo u mnie trwa remont) gazową kuchnię z palnikiem na woka; chciałabym mieć przyzwoitego woka, Ty na pewno masz takiego, dasz wskazówki gdzie kupić?

    Komentarz - autor: Nina | Marzec 28, 2010 | Odpowiedz

  3. Tym przepisem zostal wprowadzony w swiat gotujacych, moj syn.
    Komputer stal na blacie, a on kroil, mieszal,smazyl ciagle konsultujac sie z ekranem i ze mna w niezrozumialosciach lingwistycznych.
    Danie wyszlo na piatke z plusem i stalo sie sztandarowym popisem Mlodego Czlowieka, ku uciesze jego przyjaciolki. Podczas najblizszych ferii studenckich bedziemy cwiczyc cos nowego. Dziekuje.

    Komentarz - autor: icha | Grudzień 14, 2010 | Odpowiedz

  4. Icha, czuje sie wyrozniona :)i dziekuje za mile slowa:)

    Komentarz - autor: Monikucha | Grudzień 14, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: