Monikucha online

Ceviche z łupacza

Ceviche ponownie zagościło na naszym stole, tym razem z łupaczem w roli głównej. Łupacz jest rybą z rodziny dorszowatych (ang.haddock) bardzo popularną na Wyspach o smaku raczej neutralnym, więc doskonale nadaje się do ceviche. Ma białe mięso, które zamarynowane w soku z cytrusów staje się  bardzo delikatne, kruche i soczyste. Wielbiciele zarówno ryb jak i lekkich i smacznych dań będą zachwyceni.

Składniki:

  • 330g łupacza
  • sok z 3 limonek
  • sok z 2 cytryn
  • sok z 1 pomarańczy
  • ½ czerwonej cebuli
  • 5 poszatkowanych ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 pomidory pokrojone w dużą kostkę
  • ½ awokado pokrojone w paski
  • 1 szklanka rzymskiej sałaty
  • ½ zielonego ogórka
  • 6-8 małych kolb kukurydzy

Przygotowanie:

Przygotowujemy zalewę: mieszamy soki z cytrusów z dodatkiem czosnku, cebuli, cukru i dodajemy łupacza pokrojonego w kostkę o wymiarach 2cm na 2cm. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 6 godzin. Przed podaniem mieszamy z sałatą, pomidorami, ogórkiem, awokado i kukurydzą. Serwujemy w temperaturze pokojowej.

 

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

Reklamy

Marzec 19, 2010 - Posted by | ceviche, o jedzeniu i piciu, ryby, sałatki | , , , ,

4 komentarze »

  1. Znamy ten smaczny sposób przygotowywania ryby.
    W niedzielę planujemy coś podobnego;-)
    Pozazdrościć łupacza w sklepie;-)

    Komentarz - autor: grumko | Marzec 19, 2010 | Odpowiedz

  2. Cudo przepis, musze pochodzić za rybą, tyle czytalam o ceviche, a jeszcze ani razu nie odwazylam się zrobić. W ogóle to mam w planie porobić dania z Twojego bloga, pouczyć się od Ciebie, bo gotujesz świetnie. Pokazywałam Twoje przepisy mężowi, też bardzo Mu się podobały, co nie było dla mnie zaskoczeniem. :-)) Pozdrawiam :-))

    Komentarz - autor: Krokodyl | Marzec 20, 2010 | Odpowiedz

  3. Grumko,jadlam lupacza pierwszy raz i bardzo mi smakowal. Ciesze sie ze mam go pod reka 🙂
    Krokodyl, do ceviche moze byc prawie kazda biala ryba: tilapia, dorsz itd. No i dziekuje za mile slowa:)

    Komentarz - autor: Monikucha | Marzec 21, 2010 | Odpowiedz

  4. OK. Umówię się w sklepie na coś super świeżego, na ile to możliwe 😉 I popełnię.

    Komentarz - autor: Krokodyl | Marzec 26, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: