Monikucha online

Risotto – marcowe wyzwanie Daring Cooks

Wróciłam.Wypoczęta, wesoła i pełna energii zabrałam się do przygotowania risotto czyli  marcowego wyzwania Daring Cooks, które było pomysłem Eleanor and Jess, prowadzących blogi MelbournefoodGeek and Jessthebaker.

Autorki wyzwania wymagały przygotowania własnego wywaru i bazy pod risotto pozostawiając wolny dobór reszty składników. Zdecydowałam się na risotto z bekonem, kukurydzą i papryczką chili.

Składniki wywaru:

  • 1 kurczak (około 1,5kg)
  • 1kg kości z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 2 łodygi selera
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • starta skórka z ½  cytryny
  • ¼ łyżeczki ziela angielskiego

Przygotowanie:

Kurczaka i kości myjemy, zalewamy 5 litrami wody i zagotowujemy, zbierając w razie potrzeby pianę z powierzchni. Dodajemy warzywa i pozostałe składniki i ponownie zagotowujemy. Gotujemy bez przykrywki na małym ogniu przez 90 minut.

Po tym czasie ostrożnie wyciągamy kurczaka, a pozostały wywar gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez godzinę.

Gotowy bulion przelewamy przez sito do osobnego naczynia. Powinniśmy uzyskać około 2 litrów  klarownego wywaru.

Baza pod risotto:

  • 30ml oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 250g ryżu do risotto(Arborio, Vialone Nano, Carnaroli)
  • 60ml białego wina
  • 1l wywaru z kurczaka

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i po 30 sekundach ryż, mieszamy jakiś czas, pozwalając ziarenkom dobrze wymieszać się z oliwą. Dodajemy wino i gdy alkohol wyparuje zmniejszamy ogień. Dodajemy nabierkę wywaru i mieszamy, a gdy zostanie wchłonięta przez ryż, dodajemy następną nabierkę. Powtarzamy ten krok, póki ryż się ugotuje, zostawiając 100ml bulionu. Gdy dojdziemy do tego momentu baza pod risotto jest gotowa.

Risotto z bekonem, kukurydzą i papryczką chili.

Składniki:

  • 1 szklanka bekonu pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki  kukurydzy
  • 1 czerwona papryczka chili pokrojona w paski
  • 1/4  łyżeczki  gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • świeżo starta skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • 50g masła
  • 60g startego parmezanu

Przygotowanie:

Na patelni smażymy bekon, a kiedy się już lekko wytopi dodajemy papryczkę chili, kakao i przecier pomidorowy i łączymy z kukurydzą.

Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do bazy risotta. Zalewamy wszystko pozostałym wywarem (100ml), dodajemy połowę masła i mieszamy, aż ryż będzie gotowy. Na samym końcu dodajemy ser parmezan, pozostałe masło, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Przed podaniem mieszamy jeszcze raz. Smacznego 🙂

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Reklamy

Marzec 14, 2010 - Posted by | kuchnia śródziemnomorska, o jedzeniu i piciu, ryż, The Daring Cooks | , ,

2 Komentarze »

  1. Ale apetycznie:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Marzec 14, 2010 | Odpowiedz

  2. Wow, it’s so interesting how you added bitter cocoa to your risotto! I’m always interested in new spices and tastes in food. especially when its chocolate in cooking! Your risotto looks delicious, great job on the challenge!

    Komentarz - autor: angelica | Marzec 15, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: