Monikucha online

Ciasto potrójnie czekoladowe

Już za parę dni, za dni parę wezmę plecak swój i …i aparat, bo wygląda na to, że gitarowe czasy minęły bezpowrotnie, choć kto wie. Lubię ten przedwyjazdowy bałagan w domu, lekkie podniecenie w oczekiwaniu na przygodę stopniowo wzmagane pakowaniem bagażu, planowaniem podróży, kartkowaniem przewodników i oczekiwaniem na słońce. Czy umiecie się dobrze spakować? Zawsze mam z tym problem, biorę z reguły za dużo ubrań i najczęściej po powrocie okazuje się, że połowa była zupełnie niepotrzebna lub nie noszona.

Przed wyjazdem proponuję coś słodkiego – ciasto wypatrzone u Felluni. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale efekt z nawiązką rekompensuje trud weń włożony. Do białego musu dodałam serka mascarpone i startą skórkę z pomarańczy, co wyraźnie ożywiło smak białej czekolady. Jest to zdecydowanie jedne z najlepszych ciast, jakie do tej pory upiekłam🙂

Składniki :

      Spód:

  • 150g niesolonego masła
  • 150g połamanej ciemnej czekolady
  • 5 jaj
  • 1 łyżka kakao
  • 175g cukru
  • 1 łyżka brandy

Mus czekoladowy:

  • 100g niesolonego masła
  • 100g połamanej ciemnej czekolady
  • 3 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 115g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

Mus biały:

  • 65g połamanej białej czekolady
  • 60g serka mascarpone
  • 3 jaja
  • 115g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Spód:

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Formę o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy. Następnie odstawimy i studzimy.

Żółtka zmiksowane z kakao i brandy dodajemy do czekolady, a białka ubijamy na sztywną masę dodając stopniowo cukier. Ubite białka powoli mieszamy z rozpuszczoną czekoladą, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Wylewamy wszystko do formy i pieczemy 25-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy nie wyciągając z foremki. Ciasto powinno opaść tworząc wgłębienie, które wypełniamy musem. Moje ciasto nie opadło wogóle, więc po ostudzeniu wyjęłam je z foremki, przecięłam na pół i wykorzystałam jedną połowę.

Mus ciemny:

Przygotowujemy po wystudzeniu spodu. Roztapiamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i studzimy. Żółtka miksujemy z kakao i dodajemy do ostudzonej czekolady, po czy wszystko mieszamy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ubite białka delikatnie mieszamy z masą czekoladową i rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylewamy na środek spodu, rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny aż dobrze stęgnieje.

Mus jasny:

Roztapiamy białą czekoladę (tym razem bez masła) w kąpieli wodnej. Żółtka miksujemy z serkiem mascarpone i dodajemy do ostudzonej czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier. Ubite białka delikatnie mieszamy z masą czekoladową i rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną).  Wylewamy na stęgnięty mus ciemny i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Podajemy posypane wiórkami czekoladowymi.

 

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

 

jade-na-wakacje

Luty 23, 2010 - Posted by | o jedzeniu i piciu, słodkości | , ,

11 komentarzy »

  1. Pyszne ciasto, wygląda wspaniale:) W takim razie życzę udanych wakacji:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Luty 23, 2010 | Odpowiedz

  2. ciasto wygląda pyszniutko….ja znam fajny sposób na pakowanie..;):) ktoś mi kiedyś tak poradził i to działa…a trzeba położyć na dywanie wszystkie rzeczy które chcemy zabrać i wybrać z tego 1/4..;) i to działa…

    Komentarz - autor: Iza | Luty 23, 2010 | Odpowiedz

  3. przedwyjazdowy bałagan jest cudowny
    chwile oczekiwanie
    z takim ciastem z pewnością mijają pyszniej

    Komentarz - autor: asiejka | Luty 23, 2010 | Odpowiedz

  4. Pięknie wygląda …na bardzo aromatyczne i czekoladowe

    Komentarz - autor: gosiaa99 | Luty 23, 2010 | Odpowiedz

  5. to mój senny koszmar – pakuję się i nie mogę niczego znaleźć a potem jeszcze o wszystkim zapominam…
    na szczęście jak już urlopuję to zapominam o koszmarach🙂
    udanego wyjazdu!

    Komentarz - autor: myniolinka | Luty 23, 2010 | Odpowiedz

  6. Wygląda pysznie! Upiekę :-)) Miłego odpoczynku!!!! :-)))

    Komentarz - autor: Krokodyl | Luty 23, 2010 | Odpowiedz

  7. mmm yum! The white mousse layer looks especially yummy, i love the creaminess of mascarpone! Hope you enjoy your travels and good luck with packing!

    Komentarz - autor: angelica | Luty 23, 2010 | Odpowiedz

  8. Zamierzam się na nie.🙂 Pozdrawiam :-)))

    Komentarz - autor: Krokodyl | Marzec 8, 2010 | Odpowiedz

  9. Mysle, ze trud wlozony w to ciasto sie oplacil. Wyglada rewelacyjnie. No i musi byc pyszne :))

    Udanego odpoczynku🙂

    Komentarz - autor: majka | Marzec 9, 2010 | Odpowiedz

  10. ależ zachęcająco wygląda..i bez mąki, a to zachęca mnie jeszcze bardziej, bo obecnie kolekcjonuję takie przepisy….wypróbuję niebawem…dzięki za pomysł

    Komentarz - autor: Ewa vel reve82 | Maj 29, 2010 | Odpowiedz

  11. […] Najpopularniejsze wpisy Frittata z kurczakiem, ciecierzycą i ziemniakamiSałatka cezara z MeksykuCzekoladowe Crème brûléeDip z awokado czyli guacamole Butternut squash curry po tajsku czyli dynia piżmowa inaczejKurczak chow meinMakaronowa sałatka w sosie sezamowym z zielonym ogórkiemKurczak Generała TsoMeksykańskie TacosCiasto potrójnie czekoladowe […]

    Pingback - autor: Czekoladowy crème brûlée « Monikucha online | Maj 29, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: