Monikucha online

Tiramisu

Tiramisu to ogólnie znany i lubiany deser, wiec postanowiłam dowiedzieć się więcej na jego temat. Nazwa po włosku oznacza „poderwij mnie” i jest słodkim wariantem espresso, mającym na celu dostarczenie nam dodatkowej dawki energii i wigoru. Wymyślony został  w miejscowości  Siena, położonej w Toskanii w XVII wieku. I tyle wiemy na pewno, dalsza historia ma tyle wersji ilu jest historyków. Współczesną wersję deseru stworzył Chef Roberto Linguanotto w 1970, gdy pracował w restauracji Beccherie w mieście Treviso, do dnia dzisiejszego słynącego z jego wynalazku. Tiramisu mogę podsumować tylko w jeden sposób: urzekająca słodycz, coś dla duszy i dla ciała. Mam nadzieję, że po wypróbowaniu przepisu się ze mną zgodzicie🙂

Składniki:

  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy ekspresowej lub 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru kawowego (ja dodałam Tia Maria)

 

  • 225g serka kremowego np. Filadelfia
  • 100g serka mascarpone
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki likieru kawowego (np. Tia Maria)

 

  • 200g biszkoptów
  • kakao do posypki
  • gorzka czekolada do ozdoby

Przygotowanie

W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę z cukrem i likierem kawowym. Odstawiamy do ostygnięcia.

W miseczce mieszamy składniki masy serowej: serek kremowy, mascarpone, cukier biały i brązowy oraz likier kawowy.

Deser przygotowujemy w pojedynczych pucharach lub używamy form cukierniczych. W moim przypadku użyłam okrągłych foremek. Z biszkoptów wycięłam po dwa kółka na foremkę.

Na dnie foremki położyłam jedno z  kółek i nasączyłam je ekstraktem kawowym. Na to położyłam warstwę masy serowej, około 1 cm. Na to znowu po kolei biszkopt, ekstrakt kawowy i masa serowa.

Tak przygotowany deser w foremkach wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem delikatnie wyciągamy z foremek, posypujemy kakao i gorzką czekoladą.

Aby z czekolady zrobić wiórki, trzeba włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki. Następnie zimną czekoladę położyć na blacie kostkami do dołu i przy pomocy noża zetrzeć warstwy czekolady, powinny ładnie zwinąć się w ruloniki.

Smacznego🙂

 

ZOBACZ  RÓWNIEŻ
   

Luty 4, 2010 - Posted by | o jedzeniu i piciu, słodkości | , ,

8 komentarzy »

  1. Uwielbiam tiramisu! Ostatnio robiłam w postaci kulek. Dla mnie to smak idealny… Twoje pięknie się prezentuje🙂

    Komentarz - autor: Grazyna | Luty 4, 2010 | Odpowiedz

  2. Wygląda pięknie🙂 Uwielbiam tiramisu, mniam🙂

    Komentarz - autor: zebrra | Luty 4, 2010 | Odpowiedz

  3. Pyszności:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Luty 4, 2010 | Odpowiedz

  4. ale smakowitości! nie pogardziłabym takiem cudeńkiem🙂

    Komentarz - autor: myniolinka | Luty 4, 2010 | Odpowiedz

  5. Tiramisu is definitely one of the classic loved desserts world-wide. I love your presentation and how you made them into individual round cakes!

    Komentarz - autor: angelica | Luty 4, 2010 | Odpowiedz

  6. Dzieki za pochwaly, motywuja mnie do dalszego probowania sil w pieczeniu🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Luty 6, 2010 | Odpowiedz

  7. Następny popis kulinarny nie wymaga rekomendacji,JEST SUPER!!!!!!!!!🙂

    Komentarz - autor: mama | Luty 15, 2010 | Odpowiedz

  8. bardzo lubię tiramisu ale sama przyznam że jeszcze nie robiłam…muszę kiedyś spróbować…;)

    Komentarz - autor: Iza | Luty 21, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: