Monikucha online

Brokuły i stilton – para doskonała

Niemal każde połączenie brokułów i sera pleśniowego uważam za doskonałe. Krem z brokułów ze stiltonem również 🙂 Zaletą tej zupki  jest jej prostota i smakowitość. W ciągu niecałych 30 minut mamy na talerzu przepyszny, klasyczny krem 🙂

Składniki :

  • 600g brokułów, mrożonych
  • 400g sera stilton
  • 500ml wywaru z kurczaka
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 cm poszatkowanego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • podsmażony boczek

Przygotowanie:

W rondlu, na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę, aż się zeszkli; dodajemy czosnek, imbir i brokuły (zostawiając kilka na przybranie) i smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż brokuły zmiękną.

W międzyczasie smażymy boczek, ilość według uznania, zamiast grzanek.

Jak brokuły będą miękkie, przyprawiamy zupę i za pomocą blendera ucieramy na gładki krem. Dodajemy ser stilton i na małym ogniu gotujemy jeszcze z 1-2 minuty, póki ser się nie rozpuści. Podajemy z boczkiem i kawałkami brokułów.  Całe brokuły do zupy podsmażyłam z czosnkiem na patelni i zalałam ¼  szklanką wody, przykryłam i gotowałam na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Są wtedy ugotowane, ale zachowują  swoją sprężystość 🙂

 ZOBACZ RÓWNIEŻ:

       

Reklamy

Styczeń 12, 2010 - Posted by | brokuły, o jedzeniu i piciu, sery, zupy | , ,

Brak komentarzy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: