Monikucha online

Ognisty kurczak

Kurczak tagine smakował nam ostatnio na tyle, że postanowiłam się pobawić i ugotować coś podobnego, tylko na ostro. Kurczak z ryżem, niby paella, tylko bez paellowej patelni, którą obiecuję sobie  kupić już od jakiegoś czasu. Danie wbrew pozorom nie jest takie ostre, a przy kuflu piwa smakuje wyśmienicie 🙂

Składniki:

  • 3 nogi kurczaka, rozdzielone na pałki i udka
  • 1 ½ szklanki ryżu
  • 3 ostre papryczki chili, pokrojone w paski
  • 6 ząbków czosnku, poszatkowanych
  • 500 ml wywaru z kurczaka
  • 400g pomidorów z puszki
  • 50g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 65g sera stilton
  • 1 cebula, poszatkowana
  • suszone płatki ostrej papryczki do obtoczenia kurczaka
  • ½ szklanki drobno pokrojonej mięty
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól, pieprz do smaku
  • masło i oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Pałki i udka dokładnie myjemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w ostrej papryce. Wkładamy do lodówki na 12 do 24 godzin.

W dużym garnku roztapiamy masło pomieszane z oliwą i smażymy kurczaka z każdej strony, aż zbrązowieje, około 8-10 minut. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy na bok, aż ostygnie. Olej z resztkami papryczek możemy zachować i dodawać do innych dań. Gdy kurczak ostygnie, nożem zeskrobujemy resztę papryczek, aż do skórki.

Rozgrzewamy nowe masło  z oliwą i dodajemy cebulę, smażymy aż się zeszkli, dodajemy boczek, smażymy kolejne 4-5 minut i dodajemy papryczkę i czosnek. Wszystko mieszamy przez 30 sekund i dodajemy ryż, który mieszamy, aż zacznie być przezroczysty, wtedy zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy pomidory,  ser, miętę (zostawiamy trochę na posypkę), garam masala i przyprawiamy do smaku. Wkładamy kurczaka i pod przykryciem dusimy kolejne 40 minut, lub dopóki ryż stanie się miękki i wchłonie cały bulion. Oczywiście, jeżeli po upływie 40 minut ryż ciągle będzie twardy, musimy podlać go dodatkowym wywarem.

Na 10 minut przed podaniem wyciągamy kurczaka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, włączonego na funkcje grilla, dzięki czemu kurczak będzie miał chrupiącą skórkę.

Gotowy ryż przekładamy na talerz i układamy kurczaka na wierzchu, posypujemy miętą i ewentualnie parmezanem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

   

Reklamy

Styczeń 11, 2010 - Posted by | kuchnia śródziemnomorska, kurczak, o jedzeniu i piciu | , , ,

7 Komentarzy »

  1. Haha Monika , ja tez wlasnie wrzucilem pikantnego kurczaka:))) ale w innej formie. Co za zgranie :)))).
    Pozdrowionka!
    Twoj wyglada super i ma duzo mich ulubionych przypraw…pycha:)

    Komentarz - autor: eatafterreading | Styczeń 11, 2010 | Odpowiedz

  2. Jej wspaniale wyglada 🙂 Mnim kochana dzisiajna obiad przychodze do ciebie!

    Komentarz - autor: gosiaa99 | Styczeń 11, 2010 | Odpowiedz

  3. Właśnie zjadłam jedną porcję chili i trochę przesadziłam z ostrością. Ale chili jest chyba uzależniające, bo jak mi kubki smakowe wróciły do normy i jeszcze je przepłukałam herbatą to znów mi się ostrego chce. A taki kurczak to przecież świetny do chili dodatek :)))

    Komentarz - autor: nobleva | Styczeń 11, 2010 | Odpowiedz

  4. Jak widze, nie jestem jedyna co na ostro lubi jesc 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Styczeń 11, 2010 | Odpowiedz

  5. Danie wydaje się imponujące i chętnie zrobiłabym tego kurczaka, ale co to jest za ser i czym go można ewentualnie zastąpic

    Komentarz - autor: ursi | Maj 17, 2010 | Odpowiedz

    • Ser stilton jest to ser pleśniowy pochodzenia angielskiego. Możesz go zastapic innym zerem plesniowym np: blue czy gorgonzola, pozdrawiam:)

      Komentarz - autor: Monikucha | Maj 19, 2010 | Odpowiedz

  6. Bardzo dziękuję i na pewno skorzystam, a poza tym chętnie będę obserwowac tę stronę

    Komentarz - autor: ursi | Maj 20, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: