Monikucha online

Argentyńskie paczuszki

argentyńskie paczuszki

Twist argentyński: tak można inaczej nazwać tą sałatkę. Doskonała do steaków i wogóle do mięs z grila. Dressing jest bardzo wyrazisty i spokojnie zastępuje dodatkowe sosy. 2 papryczki chili mogą być dla kogoś za dużo, więc można spokojnie zmniejszyć ich ilość, ale zmniejszając jednocześnie ilość czosnku. Zamiast sałaty lodowej można urzyć rzymskiej.

Składniki:

  • sałata lodowa
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę, bez miąższu
  • ½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • ½ ogórka, drobno pokrojonego w kostkę

Dressing argentyński:

  • 6 główek czosnku
  • 1-2 czerwonej papryczka chili, bardzo drobno pokrojonej, bez pestek
  • 2 garście drobno pokrojonej pietruszki
  • 4 łyżeczki oregano
  • 5 łyżek octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek wody

Przygotowanie:

paczuszki-z-salaty

Mieszamy na jednolita masę: czosnek, papryczkę, pietruszkę, oregano, ocet, oliwę, sól i wode. Wkładamy do pojemnika i trzymamy w lodówce przez noc.

Sałatę drobno szatkujemy, zostawiąc tyle dużych liści, ile planujemy zrobić paczuszek.

W salaterce mieszamy pomidory, ogórka, cebulę i część drobno pokrojone sałaty. Łączymy to z ostrą masą czosnkową. Przekładamy do  dużych liści sałaty i zawijamy 🙂

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

babeczki szpinakowo-marchewkowe  sałatka z wątróbki  kanapki (1)

Advertisements

Październik 27, 2009 - Posted by | o jedzeniu i piciu, sałatki, wegetariańskie |

5 komentarzy »

  1. świetny pomysł na podanie sałatki, muszę wykorzystać, jeżeli pozwolisz:)
    pozdrawiam

    Komentarz - autor: pchelka | Październik 27, 2009 | Odpowiedz

  2. Choć nie jestem wielką fanką sałaty- bardzo mi się podoba!

    Komentarz - autor: agata | Październik 27, 2009 | Odpowiedz

  3. Bardzo oryginalne, muszę spróbować tak zrobić, sałata lodowa jest w sumie taka krucha i twarda, nie wiem czy uda mi się tak ślicznie zawinąć jej listki.
    Pozdrawiam!

    Komentarz - autor: fellunia | Październik 27, 2009 | Odpowiedz

  4. Bardzo ładnie wyglądają, smakują pewnie fantastycznie. Pozdrawiam:)

    Komentarz - autor: nobleva | Październik 27, 2009 | Odpowiedz

  5. Agata i Nobleva , dzieki za pochwaly.
    Pchelka i Fellunia: salate lodowa można zastapic zieloną, rzymska lub pekińska. Lodowa faktycznie jest krucha, ale nie mialam wyjscia, bo mąż mi z taką sałatą z zakupów wrócił 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Październik 31, 2009 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: