Monikucha online

Risotto z tuńczykiem, kaparami i szpinakiem

 foodelek: przepisy tygodnia

 

 

 

 

Risotto z tuńczykiem, kaparami i szpinakiem

 

Zawsze wolałam makaron od ryżu i stąd ryżowe dania są u mnie rzadkością. Muszę się przyznać, że risotto ugotowałam pierwszy raz. Przepis na podstawowe Risotto alla parmigiana był na opakowaniu, a ja miałam zbędne puszki tuńczyka i kapary w lodówce :)  Tuńczyka dodałam ciut za dużo (2 puszki) i risotto wyszło  za gęste, ale wybaczcie, w końcu to pierwszy raz🙂 Chyba zaczne częściej robić risotto, bo bardzo mi smakowało i do tego nie wymaga wielkich nakładów czasowych. Już się do mnie uśmiechają krewetki z zamrażarki🙂

 Składniki:

  • 1 litr wywaru (pomieszałam kostKę warzywną, drobiową i wołową)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • Świeżo starty pieprz
  • 100 g świeżo startego parmezanu
  • 12 łyżek suchego ryżu ARBORIO
  • 1 puszkia tuńczyka
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1-2 zielone papryczki chili, drobno pokrojone
  • 100 g bardzo drobno pokrojonych kaparów 

Przygotowanie:

Risotto z tuńczykiem, kaparami i szpinakiem

Rosół podgrzewamy w garnku i zostawiamy w stanie lekkiego wrzenia.

Na teflonowej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy cebulę ,czosnek i papryczki chili.    Dodajemy kapary i mieszamy jeszcze z minutkę Do tego wrzucamy suchy ryż i obsmażamy przez około 2 minuty.

Następnie podlewamy ryż wywarem używając do tego najlepiej nabierki do zupy. 1-2 nabierki póki ryż wypije cały wywar i znowu 1-2 nabierki. Tak się bawimy przez okolo 15-20 minut aż ryż zmięknie. W tym czasie ryż musi być ciągle mieszany, aby nie przykleił się do dna.  Przed samym końcem dodajemy tuńczyka z puszki i szpinak.

Jak już ryż zmięknie, dodajemy parmezan, masło i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy.  Risotto gotowe!!!

Risotto z tuńczykiem, kaparami i szpinakiem

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

lasagna ze szpinakiem    Goma Ae

Październik 11, 2009 - Posted by | kuchnia śródziemnomorska, ryż, szpinak | , , , ,

6 komentarzy »

  1. Uwielbiam risotto. W kazdej postaci. A tak pieknie podane zachwyciloby niejedno podniebienie🙂

    Komentarz - autor: majka | Październik 12, 2009 | Odpowiedz

  2. Piekny blog. Dużo smaków, które lubię.🙂 Będe tu częstym gościem, nie ma innej rady ;-))) Pozdrawiam :-))

    Komentarz - autor: Krokodyl | Październik 12, 2009 | Odpowiedz

  3. Jakie apetyczne zdjecia :)Wspaniała propozycja🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Październik 12, 2009 | Odpowiedz

  4. Dziekuje za pochwaly🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Październik 13, 2009 | Odpowiedz

  5. […] czy trzeba coś dodawać, poza: “dopiszcie ciasto francuskie do listy zakupów”?. Risotto z tuńczykiem, kaparami i szpinakiem – trochę za gęste dla risottowych ortodoksów, ale bardzo oryginalne, przepis autorski . […]

    Pingback - autor: Foodelkowe przepisy tygodnia: edycja 20 | foodelek | Październik 15, 2009 | Odpowiedz

  6. Twój przepis został wybrany do 20tej edycji Foodelkowych przepisów tygodnia, zapraszam do nas po baner🙂

    Komentarz - autor: Olasz | Październik 15, 2009 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: