Monikucha online

Scallops czyli przegrzebki z szynką.

scallopsZnalazłam ostatnio na półce w domu ocet ryżowy Chiankiang. Kupiłam go z rozbiegu, razem z innymi produktami kuchni azjatyckiej, nie myśląc zupełnie do czego go użyję. I tak stał parę tygodni, aż rzucił mi się w oczy. Na przepis ten natrafiłam szukając zastosowania dla mojego octu. Chiankiang jest najwyższej jakości ciemnym octem ryżowym. Jak to się mówi jest najlepszy z najlepszych.  Zrobiony z lepkiego ryżu, wody i soli, ma smak słodko-kwaśny z domieszką  dymu, jakby z grilla obok 🙂 . Idelanie nadaje się do opiekanych potraw lub jako sos do maczania.  Scallops można ten znaleźć pod nazwą muszle  Św. Jakuba i chyba nie są zbyt popularne. Myślę, że można je spokojnie zastąpić dużymi krewetkami, a ocet chiankiang octem balsamicznym 🙂 Składniki:

  • 175 g mrożonych, obranych scallops
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka  startego korzenia imbiru
  • 60 g pokrojonej szynki
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnego  sherry
  • 1 łyżka octu ryżowego Chiankiang lub octu balsamicznego 
  • 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • mała garść świeżej kolendry do przybrania

Przygotowanie:

W woku rozgrzwamy olej i wrzucamy świeżo starty imbir, po kilku sekundach  dodajemy scallops i i smażymy około 5-7 minut, co jakis czas mieszając. Dodajemy szynkę, a po 30 sekundach ocet ryżowy (czy sherry), ocet chiankiang i sos sojowy.  Smażymy jeszcze 1 minutę, żeby zredukować sos. Scallops zrobią się matowe i zciemnieją w czasie gotowania.

scallops1

Podajemy np. na garści różnokolorowej sałaty. Ja podałam na makaronie wcześniej podsmażonym w woku z kapustą pekińską , z sosem sojowym i ostrą papryką. Posypujemy kolendrą. Smacznego 🙂

Reklamy

Sierpień 24, 2009 - Posted by | kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, orientalne, owoce morza, zakąski | , , ,

3 Komentarze »

  1. Fantastyczne danie 🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Sierpień 24, 2009 | Odpowiedz

  2. PrzegrzEbki, nie przegrzybki;)

    Komentarz - autor: Lili | Styczeń 22, 2010 | Odpowiedz

  3. i znaleźć;)

    Komentarz - autor: Lili | Styczeń 22, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: