Monikucha online

Szaszłyki z kurczaka w sosie satay

 

szaszlyki z kurczakaSos satay inaczej sos orzechowy jest szeroko stosowany w kuchni Indonezyjskiej, Malasyjskiej, Thajskiej i Chińskiej. Znacznie rzadziej w Europejskiej i ciekawe czemu, bo jest doskonałym dodatkiem do grilowanych mięs i warzyw.  Głównym składnikiem sosu jest  pasta z grilowanych orzechów np: masło orzechowe ( tak często jedzone na chlebie) i sos sojowy. Mieszanka tych dwóch głównych składników daje nam nieprzeciętny słono-orzechowy  posmak.  W zależności od kuchni, stosuje się  mieszanki różnych składników dających nam różne efekty końcowe. Typowy przepis najczęściej  zawiera: masło orzechowe, mleczko kokosowe, sos sojowy, imbir, czosnek i przyprawy (kolendra, kminek). Dla bardziej ostrego smaku można dodać chilli, słodszego sezamu czy smażoną cebulkę.  Zamiast kurczaka możemy śmiało użyć wołowiny czy nawet krewetek.

 

Przygotowanie:

  • 3 piersi z kurczaka

 Marynata:

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego/indyjskiego
  • 1 łżeczka zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczku kurkumy
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego

Sos Satay:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 130g masła orzechowego
  • 1/2 drobno pokrojonej cebuli
  • 15 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeka ostrej papryczki chili (jak lubisz ostrą kuchnie możesz dodać więcej)
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku

Przygotowanie:

Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na kawałki ( ok 2 cm).  Przygotowyjmy marynatę mieszając wszystkie składniki.  Możemy  ją skosztować. Najmocniej powinniśmy czuć smak słodko-słony.  Marynujemy  kurczaka minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.  

krewetki sataykurczak satay

krewetki w marynacie                                                                      kurczak w marynacie

Nadziewamy kawałki mięsa na patyczki i grilujemy 3 minuty z każdej strony.  Patyczki przed nadzieniem moczymy w wodzie, dzięki czemu unikniemy ich spalenia. Kurczaka najlepiej nadziać na górną partię patyczka, dzięki czemu łatwiej się je konsumuje🙂

W garnku, na średnim ogniu, mieszamy wszystkie składniki sosu, zagotowujemy mieszając od czasu do czasu.  Przelewamy do miseczki i podajemy z szaszłykami.

Kurczaka podajemy z ciepłym sosem satay i kawałkami świeżego ogórka.

krewetki

 Szaszłyczki dobrze smakują np. z Indonezyjską sałatką Gado Gado

Indonezyjska sałatka gado gado

Czerwiec 19, 2009 - Posted by | kurczak, o jedzeniu i piciu, orientalne | , , ,

5 komentarzy »

  1. […] Tangine z morelami i śliwkamiSałatka cezara z MeksykuWieprzowina w sosie słodko-kwaśnym na ostroSzaszłyki z kurczaka w sosie satayJabłka w karmeluEgg fried rice czyli ryż po chińsku smażonySzóstka dla […]

    Pingback - autor: Risotto z krewetkami, karczochami i szczyptą szafranu « Monikucha online | Grudzień 12, 2009 | Odpowiedz

  2. […]   Szaszłyki z kurczaka w sosie satay […]

    Pingback - autor: Top 10 przepisów w 2009 « Monikucha online | Styczeń 4, 2010 | Odpowiedz

  3. A jaka jest pojemność tej puszki mleczka kokosowego? Nie ukrywam, że widziałam różne

    Komentarz - autor: Gosia | Październik 6, 2010 | Odpowiedz

  4. Gosia, 400g mleczka kokosowego, pozdrawiam🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Październik 6, 2010 | Odpowiedz

  5. Kurczaczek pycha a sos mogłabym jeść łyżkami🙂 dziekuję za przepis🙂

    Komentarz - autor: Edi | Kwiecień 27, 2014 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: