Monikucha online

Indonezyjska sałatka Gado Gado

indonezyjska sałatka gado gadoSałatka Gado Gado jest idealna na letnie nocne siedzenie. Można podjadać ją całą noc, popijając winem i zagryzając zimnym już mięskiem z grila 🙂 Sałatkę podajemy z wyśmienitym sosem Satay czyli sosem zrobionym z orzechów . My udamy się trochę na skróty i zamiast pracochłonnego przygotowywania orzechów użyjemy gotowego masła orzechowego. Sos satay idealnie pasuje z grilowanym kurczakiem, krewetkami czy wieprzowiną.

Składniki: porcje: 6

  •  3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
  • 200 g fasolki szparagowej                       
  • 200g marchewki, obranej i pokrojonej w paski
  • 200 g świeżych brokuł
  • 200 g różyczek kalafioru
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 1/2 ogórka                                                                     
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli i cukru

Sos satay:

  • 1 puszka mleczka kokosowego                                                                                                            
  • 130g masła orzechowego
  • 1/2 dribno pokrojonej cebuli
  • 15 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrej papryczki chilli ( jeżeli lubisz ostre potrawy możesz dodać więcej)
  • 50g zmiażdżonych orzechów
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku

 sos satay

 

Przygotowanie:

   W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodajemy czosnek i intesywnie mieszamy przez 30-40 sekund. Dodajemy brokuły, kalafior, fasolkę  i marchewkę, posypyjemy cukrem i solą, mieszamy i przykrywamy. gotujemy ok 4-5 minut. Po  tym xzasie dodajemy sałate pekińską i kiełki i gotujemy jeszcze 1 minute bez przkrywki. Wszystko odcedzamy.  Zamiast woka można warzywa ugotować na parze.

Na średnim ogniu mieszamy wszystkie składniki sosu w garnku i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Możemy podawać sos ciepły lub w pokojowej temperaturze.

Układamy na talerzy wszystkie składniki razem z salaterką sosu. Moczymy i jemy 🙂 Sałatkę można urozmaicić dodaniem np, ostrego makaronu jajecznego.

Tak naprawdę można dodać, to na co ma się ochotę. Większość warzyw i  mięs  dobrze smakuje z sosem satay.

Zobacz również:

szaszlyki z kurczaka w sosie satay

 

 

Reklamy

Czerwiec 10, 2009 - Posted by | o jedzeniu i piciu, orientalne, sałatki | , , ,

Brak komentarzy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: