Monikucha online

Ach, te banany…( z serii owoce)

Zachwyciłam się ostanio bananami. To zawsze Marcinek był ich wielbicielem , ja wolałam pomarańcze, winogorna i jabłka. Dodatkowo myślałam, że banany są tuczące i nie powinno się ich jeść za dużo. A to jest nieprawda. Tym lepiej dla mnie, bo i tak bym ich już jeść nie przestała 😆

Co takiego mają w sobie banany (w 100g)?                
                          
  • wartość energetyczna: 90 kcal
  • węglowodany: 21 gram.  W zielonych bananach jest to skrobi, która w miarę dojrzewania owocu rozbija się na cukry: fruktozę, glukozę i sacharozę. To właśnie one odpowiedzialne są za słodki smak banana.
  • błonnik: 2 g. Zjadając dwa małe banany wchłaniamy więcej błonnika niż jedząc np. 100 orzechów. Dodatkowo błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
  • woda: 73,5 g. Jak nie lubisz pić wody, jedz banany!
  • tłuszcze: 0,4 g.  Prawie nic 😛
  • białko: 1,2 g. Jak na owoce, jest to cakiem dużo.
  • witaminy: B1-0,07 mg; B2 – 0,08 mg; niacyna – 0,7 mg; C – 17 mg
  • skladniki mineralne: banany bogate są w potaz, magnez, selen, popiól, wapń, fosfor, żelazo, sód, beta-karoten
  • tryptofan: aminokwas wchodzący w skład serotoniny, wpływa kojącą na stany depresyjne.

 

Energia

[ kcal]

Białko

[ g ]

Tłuszcz

[ g ]

Węglo-

wodany [g]

Banan [100g]

90

1,2

0,4

21

 

Ciekawostki:

  1. Ze skórki banana manilskiego pozyskiwane jest włókno(manila) odporne na zrywanie i wode morską.  Produkuje się z niego linie okrętowe, żagle, sieci rybackie, powrozy i sznury. Manili używa się również do wyrobu papieru i płyt budowlanych.
  2. Skórki banana zawierają śladowe ilości substancji psychoaktywnych, takich jak: serotonina, dopamina i norepinefryna
  3. Banany są owocem bardzo nietrwałym. Od momentu ścięcia wystarczą 24 dni aby banan zgnił. Stąd obowiązkowe jest przwożenie bananów w chłodniach
  4. We wschodniej Afryce spożycie bananów wynosi 400kg/osobę. Wytwarza się tam z nich również piwo.
  5. Z gatunków typowo skrobiowych wyrabia się mąkę służącą do wypieku chleba.

Sposoby na banana

Grilowane banany w czekoladzie

Potrzebujemy:  Dojrzałe banany, gożdziki, czekolada (koniecznie gorzka), alkohol: żubrówka, koniak, rum (byle nie czysta wódka)

W banany w skórce wbijamy goździki w odstępie 1 cm. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.  Następnie je grilujemy, aż będą brązowe (może wypływać sok z nakłutych miejsc). Gdy banan jest w środku mięciutki, rozcinamy skórę z obu stron wzdłuż rządku z goździkami. Posypujemy drobnie posiekaną czekoladą (powinna się roztopić pod wpływem temperatury) i polewamy wybranym alkoholem.

Banany zapiekane w cieście

Potrzebujemy: 4 banany, 3 jajka, 3 łyżki śmietany, 3-5 łyżek mąki, 2 łyżki cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych.

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dosypujemy po łyżeczce mąki, ciągle mieszając. Dolewamy śmietanę, a na koniec łączymy z ubitą z białek pianą i wiórkami kokosowymi.  Ciasto wstawiami na 30 minut do lodówki. Banany wstawiamy do lodówki na 2 godziny przed przed smażeniem. Kroimy banany na kawałeczki, moczymy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Na końcu posypujemy cukrem pudrem.

Płonące banany

Potrzebujemy: 4 banany, cukier, mąka, 1 jajko, 6 łyżek masła, rum

Banany obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Jajko roztrzepujemy widelcem. Połówki bananów panierujemy w mące i jajku.  Smazymy na rozgrzanym tłuszczu. W rondelku rozgrzewamy rum. Banany układamy na dużym talerzu i skraplamy rumem. Przed podaniem zapalamy. Możemy podawać z orzechami lub migdałami.

Bananarama

Potrzebujemy: 60 ml wódki, 30 ml soku z limonki, 0,3 szt banana, 1 łyżeczka miodu, lód

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Podajemy w kieliszku od wina. Do środka wkładamy limonkę.

A teraz cos dla Pań!

Maseczka z banana i śmietanki–> doskonale zmiękcza suchą i łuszczącą się skórę, jednocześnie ją ujędrniając.

Rozgniatamy widelcem połowę banana i mieszamy ze słodką śmietanką. Można dodać kilka kropel cytryny.  Nakładamy maseczkę na twarz, szyję i dekolt.  Żeby papka lepiej przylegała do skóry przykrywamy twarz wilgotną gazą. Po 15 minutach zmywamy ciepłą wodą. Maseczkę można stosować także na dłonie.

Maseczka  z banana i pestek winogron–> odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Zamiast pestek można śmiało dodać oliwę z oliwek.

Rozcieramy banana z łyżeczką oleju z pestek winogron. Nakładamy na twarz, szyje i dekolt. Zmywamy po 20 minutach.

 

Reklamy

Maj 3, 2008 - Posted by | info i porady, o jedzeniu i piciu, wegetariańskie | ,

Brak komentarzy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: