Monikucha online

Wołowina z imbirem na ostro

Moim ulubionym daniem z wołowiny jest stek. Polędwica wołowa sprawdza się tutaj zdecydowanie najlepiej, ale sirlion czy rib eye też są odpowiednie.  Dzisiejszy wpis to można powiedzieć stek po chińsku, alternatywa dla tradycyjnych steków podawanych najczęściej z masłem czy pieprzem. Sirlion z chili i imbirem smakuje doskonale, więc gorąco polecam wypróbować przepis. Sirlion można oczywiście zastąpić polędwicą albo innym kawałkiem mięsa, który wymaga tylko krótkiej obróbki termicznej.

Składniki: (4 osoby)

Marynata

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

Pozostałe składniki

  • ok 700g stek sirlion
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3-4 szczypiory od dymki
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2-3 czerwone papryczki chili, drobno pokrojone
  • 2.5 cm imbiru, pokrojonego w paseczki, jak zapałki
  • ½ pęczka drobno pokrojonej kolendry

Przygotowanie:

Mięso wkładamy na 20 minut do zamrażarki. W tym czasie mieszamy ze sobą składniki marynaty.

Zmrożoną  wołowinę kroimy w paski i mieszamy z marynatą. Wkładamy do lodówki na 4 godziny.

W kubku mieszamy skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami wody.

Wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy ręcznikiem.

Mocno rozgrzewamy olej arachidowy w woku. Dzielimy mięso na 3 porcje i smażymy po około 1 minuty. Wołowina powinna być brązowa z zewnątrz, ale surowa w środku. Usmażone mięso odkładamy na bok.

Na pozostałym oleju smażymy chili i czosnek, około 30-45 sekund. Dodajemy imbir i szczypiory od dymki i smażymy kolejne 45 sekund. Dodajemy mięso i energicznie mieszamy 20 sekund. Dodajemy skrobie kukurydzianą z kubka, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy 1 minut. Posypujemy kolendrą.

Podajemy z ryżem.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

   

About these ads

Styczeń 16, 2012 - Posted by | kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, orientalne, ryż, wołowinka | ,

6 komentarzy »

  1. Wygląda cudownie. I surowe i gotowe… Mega apetyczne danie!

    Komentarz - autor: izka | Styczeń 16, 2012 | Odpowiedz

  2. absolutna rewelacja!genialne!kolejne trafienie w dyche! i kolejny wpis na moja zlota liste! pozdrawiam i dziekuje!

    Komentarz - autor: olek | Sierpień 20, 2012 | Odpowiedz

  3. Witam, mam pytanie odnośnie tego dania, nie wiem czy dobrze zrozumiałam zdanie o mięsie , które nadaje się do jego przyrządzenia. Kupiłam stek , nic innego nie było . Czy się nadaje? z góry dziekuje

    Komentarz - autor: kasia | Luty 12, 2013 | Odpowiedz

    • Steak nadaje sie jak najbardziej:)

      Komentarz - autor: Monikucha | Luty 21, 2013 | Odpowiedz

  4. Czy można jakoś sobie poradzić bez oleju arachidowego i sezamowego? U mnie są strasznie drogie i szkoda mi wydawać pieniędzy do jednego przepisu… Z góry dziękuję :)

    Komentarz - autor: Agata | Marzec 16, 2013 | Odpowiedz

  5. Agata, olej arachidowy mozesz zastapic zwyklym olejem, ale olej sezamowy raczej nie, bo nadaja konkretnego smaku. warto kupic olej sezamowy, bo starcza na dlugo i jest niezastapiony w kuchni azjatyckiej:)

    Komentarz - autor: Monia | Marzec 17, 2013 | Odpowiedz


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 77 obserwujących.

%d bloggers like this: