Monikucha online

Sałatka cezara z Meksyku

salatka cezaraNiejeden może się zdziwić, ale tak powszechnie znana i lubiana sałatka cezara nie jest nazwana na cześć słynnego Juliusza Cezara, ale Cezara Cardini,  twórcy sałatki.  Cezar Cardini by właścicielem restauracji i znakomitym kucharzem. Teorii  na temat powstania sałatki jest wiele, ale żadna nie jest pewna.  Na pewno wiadomo, że sałatka powstała w  latach 1924 r w obchodzy święta 4 lipca.  Orginalny przepis nie zawiera anchios, ale gotowane jajka. Jak każdy przepis, również i ten się zmodyfikował i powstało wiele wariacji orginalnej receptury. Na pewno warto spróbować choćby jedną ! 

Składniki:

 

  • 2-3 pałki kurczaka
  • 1-2 główki sałatay rzymskiej
  • grzanki
  • 10 szt pomidorków koktajlowych
  • dressing cezara (można kupić gotowy albo zrobić samemu, przepis poniżej)
  • 2 -3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 -3 łyżki syropu klonowego
  • ser parmezan

Przygotowanie:

Pałki kurczaka  dokładnie myjemy i dzielimy na pół (udko i pałkę). Marynujemy w wymieszanej musztradzie i syropie klonowym przez 1 godzine. Wstawiamy do nagrzanego piekarnia i pieczemy 45-60 minut w 180 °C lub dopóki mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy ostygnąć i obieramy.

Sałatę rzymską drzemy palcami na mniejsze kawałki i mieszamy z częścią dressingu. Na sałatę kładziemy pomidorki (można przekroić na pół), kawałki kurczaka i grzanki. Grzanki można kupić gotowe albo zrobić ze starego chleba. Kawałki chleba skrapiamy solidnie oliwą i posypujemy czosnkiem, bazylią i oregano.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w niskiej temperaturze tak długo, aż staną się kompletnie twarde i wysuszone. Im bardziej będą wysuszone, tym mniej namkoną dressingiem.

Całą sałatkę polewamy dużą ilością sosu,  gotowego lub własnoręcznie zrobionego (przepis poniżej). Dodatkowo można posypać startym parmezanem Pycha!

dressing:

  • 1/2  szklanki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka worcestershire  sosu
  • 1/2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka pasty z anchois

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

sałatka z wątróbki   avocado z krewetkami i grejfrutem  indonezyjska sałatka gado gado 

About these ads

Lipiec 26, 2009 - Posted by | dressingi, dipy i sosy, kurczak, o jedzeniu i piciu, sałatki | , ,

2 komentarzy »

  1. [...]   Sałatka cezara z Meksyku [...]

    Pingback - autor: Top 10 przepisów w 2009 « Monikucha online | Styczeń 4, 2010 | Odpowiedz

  2. o tak salatka cezara. ostatnio o niej myslalam:) na diecie trzeba sobie tez zycie umilac:)
    pozdrawiam

    komentarz - autor: joannanna | Styczeń 11, 2010 | Odpowiedz


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 74 other followers

%d bloggers like this: