Monikucha online

Dynia piżmowa czyli wszystko co musisz wiedzieć o butternut squash.

butternut_squashZ dynią piżmową spotkałam się pierwszy raz w Londynie.  Tutaj jest zdecydowanie popularniejszym wyborem niż „nasza” dynia. W smaku są obie podobne, piżmową wyróżnia jednak słodkawy, lekko orzechowy posmak.  Gruba, żółta skóra powoduje, że jest to  owoc trwały, nadający się do długiego przechowywania.  Tak więc jak znajdziecie się w posiadaniu dyni piżmowej i nie macie na nią pomysłu, nie martwcie się. W zimnym (nie w lodówce), suchym, klimatyzowanym pomieszczeniu dynia piżmowa może sobie leżeć aż do trzech miesięcy.   Przy zakupie zwrócie uwagę kolor owocu i twardość skórki. Niedojrzała dynia posiada lekko zielone zabarwienie i  skórkę miękką, łatwo poddjącą się naciskowi ręki.

Twarda skóra owocu niewprawionym może sprawić  kłopot. Dynię najłatwiej jest obrać nazwyklejszą obieraczką do ziemniaków. Jednak zanim zabierzemy się do obierania, przekrawamy dynie wzdłuż dłuższej osi.  Ze względu na twardą skórę  nie jest to łatwe zadanie i wymaga bardzo ostrego noża. Lekko nacinamy skórkę i wkładamy ostrze noża w nacięcie. Za pomocą drewnianego wałka czy nawet naszej ręki wbijamy nóż w nacięcię aż przepołowimy owoc.  Łyżką wydrążamy pestki, które są jadalne.  Obrane połowki są gotowe do dalszego gotowania.

butternut

Dynię możemy piec i dodawać jako składnik  gulaszu czy curry, duszony solo czy np z ziemniakami. Możemy też dynie gotować, wtedy jej słodki smak przenika do wywaru, stąd gotowana dynia jest najczęściej składnikiem zup.

Pieczenie: Kroimy dynię w kosteczkę wielkośco 5 cm i pieczemy w tłuszczu w 200 °C przez 40-50 minut. Tak przygotowaną dynię możemy jeść prosto z blachy. Dla bardziej leniwych , gotowanie w mikrofali: Kroimy dynię w kostkę o wielkości 2 cm i wkładamy do pojemnika (nie metalowego). Wlewamy 30 ml wody (2 łyżki) i przykrywamy. Gotujemy 5-7 minut.

W 100 g produktu znajdują się: 39 kcal; 1,1 g biaka;  8,3 g węglowodanów; 0,9 g tłuszczu.

Kilka przepisów z dynią piżmową:

butternut_grzanka

About these ads

Lipiec 22, 2009 - Posted by | Dynia, info i porady, o jedzeniu i piciu | ,

9 komentarzy »

  1. Ładnie napisałaś tym sqash’u:)

    komentarz - autor: eatafterreading | Wrzesień 25, 2009 | Odpowiedz

  2. hehe miało być O TYM SQASHU:))

    komentarz - autor: eatafterreading | Wrzesień 25, 2009 | Odpowiedz

    • Dziekuje bardzo. Sama się przy tym dowiedziałam co nie co :)

      komentarz - autor: Monikucha | Wrzesień 30, 2009 | Odpowiedz

  3. dynia pizmowa jest przepyszna, moim zdaniem duzo lepsza od tej klasycznej ;) podrzucam przepis na dynie pizmowa zapiekana z cebulka i slonecznikiem :) pozdrawiam :)

    http://piknikowo.blogspot.com/2010/07/zapiekana-dynia-pizmowa.html

    komentarz - autor: Tayena | Lipiec 2, 2010 | Odpowiedz

  4. Dla mnie ta dynia to też odkrycie z Londynu :) pozdrawiam serdecznie i dzięki za porady jak obsługiwać się z tą dynią! Słyszałam, że można ją przygotowywać również ze skórką, ale póki co szukam potwierdzenia w innych źródłach niż zasłyszane.

    komentarz - autor: Agata | Październik 22, 2011 | Odpowiedz

  5. Ja piekę połówki dyni w piekarniku, skórką do góry (ok 1-1,5 godz.) sprawdzam, czy widelec łatwo przekłuwa skórkę, po upieczeniu wydobywam łyżką miąższ, miksuję z dodatkiem soli i masła – pycha.pozdrawiam Alutka

    komentarz - autor: AP | Listopad 13, 2011 | Odpowiedz

  6. Dodam cos od siebie, bo wlasnie szukalem polskiej nazwy dla tego warzywa i tutaj trafilem!

    Zakladajac podstawowa przynajmniej znajomosc angielskiego u czytelnika + akcje google-translatora, chcialbym goraco polecic link z przepisem na ta dynie w polaczeniu z serem kozim i innymi dodatkami

    http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3938/roasted-butternut-squash-with-goats-cheese

    Jestem ogolnie mocno miesozerny (choc rowniez otwarty na „smaki swiata”) to twierdze, ze to danie jest w pierwszej 5tce moich faworytow. Czasem zastapialem ser kozi twarogiem mazurskim (ogolnie juz w UK dostepnym) ale jednak nie ma jak koziol do tej roboty;)
    Acha i skore, jak sie dobrze upiecze – tez wciagam;)

    Dodatkowe plusy, oprocz tego, ze podobno bardzo zdrowe – szybko i bezbolesnie sie przygotowuje i wyglada super, wiec mozna to robic by zaimponowac gosciom;)

    Pozdrawiam.

    Filip

    komentarz - autor: Filip | Styczeń 21, 2012 | Odpowiedz

  7. Fajna , wlasnie dziś zrobiłam pierwszy raz..No i smakuje nieżle.Pokrojoną w kostkę zalałam sosem beszamelowym i przykryłam plastrami żółtego sera, do pieca na ok. 1godz. gotowe. Smacznego!!

    komentarz - autor: ciuktakrystyna | Marzec 8, 2014 | Odpowiedz

  8. Wow! At last I got a website from where I know how to actually obtain helpful facts regarding my study and knowledge.

    komentarz - autor: adobe photoshop cs4 crack | Lipiec 28, 2014 | Odpowiedz


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 76 other followers

%d bloggers like this: